fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Turizam

KAWA Speciality Coffee Bar: Jednostavnost kao vrhunska prefinjenost

Dugogodišnja maštanja, istraživanja najljepših kafeterija svijeta, velika ljubav prema kafi, te minimalizam kao estetski iskaz baza su novog i osvježavajućeg kosmopolitskog prostora u Sarajevu – KAWA Speciality Coffee Bar. 

Fotografije: Armin Dorado

Put oko svijeta kroz selekciju kafa

Kawa (@kawa.sarajevo) je nastala iz želje da se dragi prijatelji okupe u prijatnom ambijentu i piju prije svega kafu vrhunskog kvaliteta, a pomalo neobičnih aroma i tonova. Najkvalitetnije kafe, koje dolaze od malih proizvođača, iz mikrolotova, za koje se zna kako su ubrane, sušene, pržene i kako su došle na naš sto, sada su dostupne i građanima Sarajeva.

 „Put od farme do mlina je jako dug i svaki dio tog putovanja je podjednako važan. U svijetu kafe postoje sorte poput arabice, robuste, liberice itd. Arabica je dragocjenija, raste na visinama 800-2.000 metara nadmorske visine, ima izraženije arome voća, citrusa, cvijeća, blagu kiselost i skuplja je u odnosu na robustu zbog zahtjevnosti i kvalitete zrna. Za arabicu je potrebno sunce i tokom cijele godine konstantna temperatura tako da ona pretežno raste u zemljama ekvatorskog područja. Najveći proizvođač je Brazil“, objasnio je glavni barista Kawe Eldin Menzilović.

Trenutno su u Kawi u ponudi kafa iz Indije – čokoladnija, manje kisela, 100% arabika (bez gorčine), kafa iz Kolumbije – dosta smjelija, puna voćnih nota, veće kiselosti, a sa manje pjene i kafa iz Brazila. 

Na prvi gutljaj kafa iz Brazila može se učiniti ekstavagantnom, ali već nakon drugog osjeća se božanstveno milovanje usne duplje i želja da se ispijanje nastavi. Razlog leži u moćima jedne dame Aline Codo, zapravo u znanju, posvećenosti i pažnji četvrte generacije uzgajivača kafe iz dalekog Minas geraisa. Kada su osnivači Kawe stupili u kontakt sa posvećenom Alinom, znali su da je njen odnos prema kafi garancija izvanrednog ukusa, te su postali prvi uvoznici ove kafe u Evropi.

Interesantno je da je Aline ranije turistički posjetila BiH i sa oduševljenjem govori o našoj tradiciji i ljudima, te je uzbuđenje svih podjednako zato što je i njena kafa izazvala iste reakcije kod naših građana. Veoma je specifična klimatska situacija posljednje godine i brazilske farme kafe našle su se u nepovoljnoj situaciji u kojoj zbog mraza kafa uopće nije rodila. Brazilci su poput građana BiH veliki ljubitelji kafe i u strahu da je neće biti pokupavali su sve zalihe kako bi se osigurali za naredni period. Zbog toga je ovaj ekskluzivan partnerski odnos Aline i Kawe posebna radost. 

Oaza ljepote

Da bi ritual pijenja kafe bio potpun, potrebno je da se nađemo u prostoru u kome se osjećamo udobno, rasterećeno i zbrinuto. Želja da se kvalitet kafe uskladi sa doživljajem prostora, utjecao je na to da se ideje nagrađivanog arhitekte Armina Mešića i njegovog ureda Fo4a Arhitektura, materijaliziraju vještinom zanatskog dvojca New Vision Sarajevo. Uz posvećenost i ručni rad braće Benjamina i Edisa Burića, s namještajem prefinjenog, svjetski poznatog brenda Gazzda prostor, Kawa je oaza ljepote koju oživljavaju i utopljavaju sa posebnom pažnjom odabrane biljke Plantismus Mehmeda Mešanovića. Vizuelni identitet potpisuje Studio 10.

Šoljica kafe raspriča i najvećeg ćutljivca

Kawa je rekonstruirana u duhu industrijskog dizajna, prostire se na 110m2, ima veliku baštu, kombinira rustikalne i moderne elemente uz udobne detalje sa kojima ćete se osjećati kao doma. Otvorena je svakoga dana, željna ljubitelja kafa, ali i onih koji vole da merače u prijatnom prostoru grada. Tamo vas čeka put oko svijeta kroz selekciju kafa, a put kroz region kroz selekciju vina, prirodnih sokova i izvorske vode. Čajeve na nedjeljnom nivou posebno bira komšija – prvi bosanskohercegovački tea sommelier iz kultne čajdžinice (Svijet organskog čaja) Franz und Sophie.

kawa sarajevo

Adresa: Dženetića čikma 16 (preko puta Olimpijskog muzeja)
Radno vrijeme: ponedeljak – subota 7-23h/nedelja 10-16h
Kontakt: @kawa.sarajevo

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Popularni showman, glumac i voditelj Dragan Marinković Maca potpuno je promijenio svoj izgled i vidno se pomladio. Neko se vrijeme nije pojavljivao u medijima, a nedavno...

Magazin

Pjevačica Džejla Ramović progovorila je o ljubavnom životu koji je skrivala, a onda je spomenula i kolegicu Mariju Šerifović, s obzirom na to da...

Vijesti

Na ovogodišnjem izdanju BVA kupa, Istanbul 2024 ,ekipa ŽOK “Igman” za koju nastupa Kalesijka Amila Tupković,odigrala je treću ujedno i posljednju utakmicu na turniru...

Biznis

Ukupni krediti domaćim sektorima na kraju jula ove godine iznosili su 25 milijardi KM i u odnosu na prethodni mjesec zabilježeno je povećanje kredita...