Pratite nas

Upišite traženi pojam

BiH

Znate li kolika je vrijednost 100 KM danas u odnosu na 2018. godinu?

Svima je već jasno da 100 KM prije nekoliko godina i danas ne vrijedi isto. Ekonomista Faruk Hadžić dao je odgovor na pitanje koliko nam je inflacija “pojela” vrijednosti novca posljednjih godina.

Hadžić je kazao da je zbog mnogih upita napravio analizu u kojoj prikazuje vrijednost 100 KM iz 2018. godine i na kraju 2023. godine.

“Koristeći prosječnu godišnju stopu inflacije mjerenu Indeksom potrošačkih cijena za svaku godinu, te usklađivajući 100 KM sa tim stopama, a onda novi usklađeni iznos u narednoj godini sa novom inflacijom, dobijemo da 100 KM iz 2018. godine danas vrijedi oko 80 KM”, objašnjava Hadžić.

Istakao je da je riječ o prosječnom kretanju inflacije s obzirom na statističke podatke te da na osnovu individualne sklonosti potrošnje ovaj iznos može biti i manji.

“Razlog leži u činjenici da je prosječna stopa kretanja cijena hrane dosta viša od ukupnog indeksa, tako da je osobama koje više svog dohotka troše upravo na hranu, inflacija ‘pojela’ veću vrijednost”, zaključio je Hadžić.

Rezultati ankete o inflacijskim očekivanjima iz decembra 2023. koju provodi Centralna banka BiH (CBBiH) ukazuju na pozitivna očekivanja inflacijskih kretanja za 2024. i 2025. godinu, te se smatra da će dalji pad inflacije uticati na poboljšanje privrede uopšte.

 

 

Izvor

Izdvojeno

Vijesti

Ulaskom u ovu godinu nastupila su i nova pravila za osiguranike, buduće penzionere. Naime, pomiče se starosna dob potrebna za ostvarivanje penzije. Kako su...

Vijesti

Nakon tragedije u Sarajevu na Bentbaši u kojoj su se utopili majka i sin objavljena je smrtovnica odnosno vrijeme sahrane. U tragediji su smrtno...

Biznis

Nakon što je kompanija Bingo nedavno kupila najveći tržni centar na Ilidži – Grand Centar, uslijedilo je veliko preuređenje. Objekat će se, kako saznajemo,...

Crna hronika

Dženaza Amili Šehović (34) , čije je tijelo zajedno s tijelom njenog djeteta izvučeno iz korita Miljacke, na području Bentbaše u Sarajevu, klanjat će...