Pratite nas

Upišite traženi pojam

Vijesti

Znate li kako pravilno postaviti zastavu Bosne i Hercegovine

U saopćenju za javnost povodom Dana nezavisnosti BiH, Centar za socijalno obrazovanje mladih podsjeća da se državna zastava Bosne i Hercegovine, koja je izvorno horizontalno orijentirana, može postaviti samo okomito na način da se okreće za 90 stepeni. iz prvobitnog horizontalnog položaja u smjeru kazaljki na satu.

To je također veksikološko pravilo o spuštanju jarbola i koristi se u slučajevima kada ne postoji jasno definisano zakonsko pravilo o različitim načinima postavljanja državne zastave, što je slučaj i sa zastavom BiH.

– Zato 1. marta, na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, propisno stavimo zastave na naše prozore i kuće i dostojno obilježimo najveći praznik naše domovine – poziva Centar za socijalno obrazovanje mladih.

Kako podsjećaju, zastavu BiH čini tamnoplavo polje sa jednakokračnim pravokutnim žutim trouglom, čija jedna strana dodiruje gornju stranu zastave, a druga je okrenuta prema vjetru. Duž hipotenuze trougla nalazi se devet bijelih petokrakih zvijezda, od kojih je samo polovina vidljiva u prvoj i posljednjoj. Tri ugla trougla simboliziraju tri konstitutivna naroda u BiH – Bošnjake, Srbe i Hrvate. Zvijezde predstavljaju Evropu.

– Dakle, trokut na zastavi ne predstavlja geografski oblik Bosne i Hercegovine, kako neki tvrde u neovlaštenim uputstvima, određujući na taj način orijentaciju državne zastave, ističući da zastava mora biti postavljena tako da trokut uvijek bude orijentisan kao geografski oblik naše zemlje, što naravno nije tačno. Relevantni stručnjaci iz oblasti nauke o grbovima nisu konsultovani kada je neko preuzeo na sebe da napravi uputstvo koje je skoro potpuno pogrešno i koje je, nažalost, postalo aktuelno u internet okruženju – navodi se.

Kako ističu iz Centra, većina istaknutih zastava postavljena je naopako, “kako zbog nepažnje, tako i zbog pogrešnih uputstava koja kruže internetom”.

– Postavljanje zastave naopako svakako predstavlja poniženje države, što sigurno niko od nas ne želi. Stoga želimo obavijestiti javnost o pravilnom postavljanju državne zastave Bosne i Hercegovine sa određenim informacijama u prilog tome – navode.

Iz Centra podsjećaju da je 3. februara 1998. godine Carlos Westendorp, tada visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, donio Odluku o izricanju Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine, kojom je proglašena sadašnja zastava.

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine usvojila je Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine 2001. godine, a objavljen je u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine 3. avgusta 2001. godine.

Izvor

Izdvojeno

Vijesti

Snijeg je stigao u Bosnu i Hercegovinu, a prvo je počeo padati u Krajini. Zabijelio je Bosanski Novi, kako se i vidi na fotografijama...

Vijesti

Ivana Ilić majka male Danke Ilić je otvorila ranjenu dušu i po prvi put progovorila o tragičnom 26. martu kada je dvogodišnja djevojčica nestala,...

Biznis

Vijest da je američka kompanija Regulus Global preuzela je velike udjele u dvije značajne firme domaće vojne industrije, privukla je mnogo manje pažnje i...

Sport

Danas su u Parizu izvučene grupe za Muški rukometni turnir na Olimpijskim igrama. Aktuelni olimpijski pobjednik, evropski prvak i zemlja domaćin Francuska, sastat će se...