fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

Vijesti

Zelenski u New Yorku pozvao svijet na ujedinjenje: Okupator se mora vratiti na svoju zemlju

Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, tokom obraćanja pred Generalnog skupštinom UN-a poručio je da se zlu ne može vjerovati i pozvao je svijet na ujedinjenje kako bi se okončala ruska agresiju na njegovu zemlju.

Istakao je da se drugi svjetski izazovi, poput klimatskih promjena, uspješno mogu riješiti tek nakon što se Moskva “odgurne”.

– Dok Rusija gura svijet u konačni rat, Ukrajina čini sve kako bi osigurala da se nakon ruske agresije niko u svijetu neće usuditi napasti nijednu naciju, rekao je Zelenski.

Potom se osvrnuo na nuklearno oružje, kazavši da ga Rusija nema pravo držati.

– Naoružavanje mora biti obuzdano. Ratni zločini moraju biti kažnjeni. Deportirani ljudi se moraju vratiti kući. A okupator se mora vratiti na svoju zemlju. Moramo biti ujedinjeni da to postignemo i mi ćemo to učiniti!, kazao je.

Moskvu je, također, optužio za provođenje genocida otmicom ukrajinske djece. Dotakao se i “mutnih dogovora” kojim se, prema njegovim riječima, rat u Ukrajini pokušava okončati pod nepoštenim uslovima.

Poenta govora ukrajinskog predsjednika bila je upozoravanje međunarodne zajednice da će ishod rata u Ukrajini uticati na sve. 

Izvor

Izdvojeno

Biznis

Salih Doglod zvani Luka svoj radni vijek vezao je uglavnom za rudnike na općini Zenica. Kako je zatvoren rudnik Stranjani u kojem je radio...

Crna hronika

U prigradskom naselju Lipnica kod Tuzle danas se dogodilo ubistvo. Kako je saopšteno, muškarac je ubio ženu. Kako je saopćeno iz Uprave policije MUP-a...

Vijesti

Služba civilne zaštite Grada Tuzle upozorava građane da je izdato NARANDŽASTO upozorenje od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, za period od 23.02.2024. godine od...

Magazin

Još od kada je došlo do emotivnog razlaza između Rade Manojlović i Harisa Berkovića, o pjevačicinom emotivnom životu nizale su se razne spekulacije, ali javnost nije...