fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Zbog nevakcinacije djece roditeljima kazna i do 2.000 KM

Epidemija morbila u našoj zemlji se ne smiruje, a ljekari tvrde da je za širenje ovog infektivnog oboljenja najveći krivac nevakcinacija djece. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, oboljeli su najčešće nevakcinisani, nepotpuno vakcinisani i oni s nepoznatim vakcinalnim statusom.

Dužna briga

U pokušaju da se spriječi širenje morbila, ali i proradi svijest roditelja o važnosti imunizacije, uvedene su novčane kazne za one koji odbijaju vakcinisati djecu. Ovo je za „Avaz“ kazala savjetnica za informiranje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) Vildana Brdarić.

– Imunizacija djece se, shodno Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, tretira kao „dužna briga za maloljetnike“ i njeno propuštanje od roditelja/staratelja je prekršaj propuštanje dužne brige za maloljetnika. Propisana sankcija za nevakcinisanje djeteta kreće se od 100 do 2.000 KM – kazala nam je Brdarić.

Istakla je da imaju dobru saradnju s JU Dom zdravlja KS koji im redovno šalje potvrde o nekompletnom vakcinalnom statusu djeteta, na osnovu čega inspektori i reagiraju.

– Tako znamo koje dijete nije vakcinisano i na osnovu toga i djelujemo. Kada nam stignu potvrde o nepotpunom vakcinalnom statusu djece, odmah se reagira i zovu se roditelji ili staratelji koji dođu u prostorije Kantonalne uprave te se izjasne o razlozima nevakcinacije – istakla je Brdarić.

Minimalni iznos

Objasnila je kako inspektori ne ulaze u stručni dio razloga nevakcinisanja, ne pitaju roditelje zašto su odbili vakcinisati djecu, jer je to posao ljekara te nam je objasnila kako se izriču kazne.

– Inspektor može izreći samo minimalni iznos novčane kazne, a to je 100 KM, dok u prekršajnim postupcima koji se vode pred nadležnim sudom taj organ ima pravo utvrditi iznos viši do 2.000 KM – kazala je Brdarić.

Više sankcija

Vildana Brdarić pojasnila je i to da li roditelj može biti kažnjen više puta.

– Roditelj koji je jednom kažnjen zbog odbijanja vakcine može biti ponovo sankcioniran ukoliko nastavi da ne izvršava zakonske propise, tj. ako i dalje odbija vakcinisati dijete – navela je Brdarić.

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

Nakon pobjede Šejle Zonić u Zvezdama Granda navodno je upitan njen pobjednički koncert u Tuzli. Armin Zonić, Šejlin suprug, osvrnuo se na dešavanja nakon...