fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH

Završen pravilnik: Ugostitelji će imati šest mjeseci da objekte prilagode zabrani pušenja, onda slijede kazne

Završena je izrada Pravilnika kojim se regulišu smjernice za ugostitelje vezane za provedbu Zakona o ograničenoj upotrebi duhanskih proizvoda na nivou FBiH, saznaje Klix.ba.

Kako saznaje Klix iz Federalnog ministarstva zdravstva, Pravilnik je dobio pozitivno mišljenje Ureda Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost sa propisima EU, nakon čega će biti upućen na objavu u Službenim novinama Federacije BiH.

“Napominjemo da su pravna lica, u čijim objektima postoje izuzeci od zabrane pušenja u skladu s ovim zakonom, bilo da su u njihovom vlasništvu ili su im dati na korištenje (kao što su odjeli za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, ugostiteljski objekti i drugi, definirani članom 7. Zakona) dužni uskladiti svoj rad s odredbama ovog Pravilnika u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu”, kažu nam.

Članom 32. Zakona definisano je da nadzor nad primjenom ovog zakona obavljaju Federalna uprava za inspekcijske poslove, te kantonalni organi za inspekcijske poslove.

Kazne propisane ovim zakonom početi će se naplaćivati nakon proteka 12 mjeseci od početka primjene ovog zakona, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih temeljem ovog zakona, odnosno pravilnika.

Za one koji prekrše zakon predviđene su kazne koje se kreću od 2.000 KM do 5.000 KM za pravna lica, od 300 KM do 1.000 KM za odgovorna lica, te od 500 KM do 1.500 KM za vlasnike i korisnike prostora gdje je pušenje zabranjeno. Kazna za fizička lica je 100 KM.

Podsjetimo, Zakon kojim se ograničava upotreba duhanskih proizvoda u FBiH na snagu je stupio 28. maja prošle godine te je dat rok od godinu dana Federalnom ministarstvu zdravstva za izradu Pravilnika.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Privremeni izvod iz centralnog biračkog spiska za ovogodišnje lokalne izbore dostupan je javnosti, saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH. CIK je pozvao sve...

Biznis

Stambeno poslovni objekat Nova Pecara u Tuzli bit će bogatiji za dugo očekivani Bingo hipermarket koji će svoja vrata će otvoriti 13. juna u...

Magazin

Pjevač Tropico benda, Aleksandar Sale Cvetković, doživio je nezgodu u jednom shopping centru te je završio u bolnici. Pjevaču je jučer iznenada pozlilo, nakon...

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Slaviša Radović, lijevi bek, više neće nositi dres FK Sarajevo. On se od bordo tima oprostio...