fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sport

Zanimljiva ekološka kampanja na tribinama stadiona domaćina prijateljsko duela Portugala i Hrvatske

Na Nacionalnom stadionu u Lisabonu, gdje će prijateljsku utakmicu igrati reprezentativci Portugala i Hrvatske, pušačima na tribinama dijelit će se prijenosne pepeljare kako ne bi bacali opuške na tlo.

To je dio šire kampanje nazvane “Portugal nije pepeljara”, kojom se posljednjih godina nastoji promijeniti ponašanje i podići svijest o zaštiti okoliša.

Opušci su izrađeni od vrste plastike koja dugo ostaje u okolini, a njene otrovne kemikalije zagađuju more te su pogubne za biljni i životinjski svijet u njemu.

Na tribinama Nacionalnog stadiona očekuje će se i do 37.500 gledatelja, od kojih bi 800 mogli biti navijači Hrvatske, javlja Hina. 

Portugal i Hrvatska će od 18.45 sati igrati prijateljsku pripremnu utakmicu za Evropsko prvenstvo koje počinje za šest dana.

Tamošnji sportski kompleks poznat je i pod imenom “Jamor” pa je Portugalski nogometni savez pokrenuo akciju “Jamor nije pepeljara”, pozvavši pušače da uzmu privremene pepeljare koje će im ondje dijeliti.

Slična je akcija bila organizirana 26. maja na finalu portugalskog nogometnog Kupa kada je odraslim pušačima podijeljeno 1.500 pepeljara koje omogućuju privremeno sklanjanje opušaka do njihovog definitivnog i sigurnog odbacivanja.

Na otoku Madeiri, gdje je rođen kapiten portugalske reprezentacije Cristiano Ronaldo, regionalna vlada je podijelila kupačima 10.000 takvih pepeljara kako opušci ne bi završili na plažama, a zatim i u moru. Takve inicijative pokrenute su i u gradovima kako bi ulice bile čiste.

The post Zanimljiva ekološka kampanja na tribinama stadiona domaćina prijateljsko duela Portugala i Hrvatske appeared first on SPORT CENTAR.

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

Nakon pobjede Šejle Zonić u Zvezdama Granda navodno je upitan njen pobjednički koncert u Tuzli. Armin Zonić, Šejlin suprug, osvrnuo se na dešavanja nakon...