fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Zadar rekorder turističke predsezone u Hrvarskoj

Zagreb, Dubrovnik i Split predvode u turističkim noćenjima, a u top deset turističkih odredišta u Hrvatskoj još su Rovinj, Poreč i Zadar, koji bilježi i najveće povećanje broja noćenja u odnosu na lani, od 23,5 posto i to iako je zbog radova na aglomeraciji u dijelovima grada teška mehanizacija.

S rastom od 24%, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, Zadar je rekorder u predsezoni, što ima i dobru i lošu stranu.

Pitanje održivog upravljanja turističkom destinacijom

– Nije održivo da se radi dva mjeseca i da se od toga može živjeti cijele godine, da se mogu kvalitetno platiti radnici. Ljudima je potrebno cjelogodišnje poslovanje kako bi mogli pružiti kvalitetnu uslugu. Međutim, sad se postavlja pitanje upravljivosti, odnosno održivosti. U nekom momentu to može postati preveliko opterećenje za lokalnu zajednicu. Moramo vidjeti uopšte kakva infrastruktura, koliko ona može primiti, ističe Iva Bencun, direktorica Turističke zajednice Zadar.

Novim zakonom o turizmu predviđa se održivo upravljanje destinacijama, ali dok ne bude definirano šta to tačno znači i kako se provodi, gosti će biti osuđeni na gužve.

Predsezonom u Zadru zadovoljni su, kažu nije prevruće, dobro je za djecu, hvale prekrasan grad, izvrsnu hranu i ljubaznost domaćina. Neki radije biraju odmor u predsezoni, kažu, ne podnose gužve u glavnoj sezoni i vrućine.

Ipak, Zadar ih ove godine ne dočekuje u najboljoj formi.

Teška mehanizacija možda i u glavnoj sezoni?

Radovi na aglomeraciji teku sporije od očekivanog, na nekim su mjestima iz različitih razloga zapeli, pa je vjerojatno da će i tijekom glavnog dijela sezone biti kadrova raskopanih prometnica i prometnih gužvi.

– Početak sezone je tek, šta će tek biti u julu i augustu, kaže gost iz Slovenije.

Iznajmljivačima je prije nekoliko mjeseci savjetovano da zainteresirane obavijeste o situaciji na terenu.

– Ako vi nekome date informaciju na vrijeme, unaprijed, on ima slobodu odlučiti hoće li to koristiti ili ne, kaže direktorica TZ Zadar.

Tako su iznajmljivači prijavili nešto otkazivanja rezervacija, no barem pritužbi turista nema.

Izvor

Izdvojeno

Biznis

„Do kraja jula bit će raspisan tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralne ceste na lokaciji...

BiH

Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine objavile su jučer novi pravilnik o zabrani pušenja u ovom entitetu koji će na snagu stupiti osam dana...

Magazin

Kanita Karić, mlada estradna umjetnica, već je postala prepoznatljivo lice na bh. muzičkoj sceni. Iza nje jemnoštvo lijepih pjesama, pregršt sjajnih nastupa, video uradaka...

Vijesti

RK Konjuh već uveliko kreće sa pripremama za novu sezonu. Nova imena naći se se u sastavu rukometnog kluba iz Živinica. Iz RK Konjuh...