fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

ZADA Pharmaceuticals u prvih pola godine povećala prodaju 71 posto

Izvoz u ovom periodu je rastao 95 posto, dok je plasman na tržištu RS-a bio veći za 111 posto, saopšteno je iz ZADA Paharmaceuticals.

Najveći porast plasmana ostvaren je kod tzv. Rx grupe lijekova koji se koriste za liječenje kardiovaskularnih bolesti. Vodeći proizvodi ZADA Pharmaceuticals iz ove skupine su lijekovi za liječenje krvnog pritiska Corrigo (nebivolol) – selektivni blokator beta adrenergičkih receptora, zatim Atenzio (Valsartan) i Atenzio plus (Valsartan / HCT) – antagonisti angiotenzin II receptora u kombinaciji sa tiazidnim diuretikom. Iz iste skupine poseban rast ostvario je i lijek za liječenje povišenih lipida u krvi, lijek Benefit (rosuvastatin), statin.

Pored kardiovaskularne grupe lijekova veliki porast su ostvarile i grupa lijekova za liječenje sistemskih infekcija u koje spadaju Nifuran (nitrofurantoin) i Ciprozad (ciprofloksacin) antibiotici, te proizvodi iz CHC (Consumer Healthcare) grupe: Prosta Balance, Beta G kids, Relaxan, te OTC proizvodi: Spazmol, Paracetamol ZADA, Rhinozad.

«Do izražaja su došli prije svega kvalitet i zadovoljstvo kupaca. Raduje činjenica da u našoj Bosni i Hercegovini raste i razvija se značajan domaći proizvođač lijekova koji je u stanju odgovoriti na potrebe tržišta, ali i na krizne situacije. Rastemo istodobno na domaćem i na inozemnim tržištima, i ovo bi zapravo tek trebao biti početak jednog novog i uspješnog poslovnog poglavlja naše kompanije. U završnoj fazi realizacije su novi generički lijekovi i dodaci prehrani, o čemu ćemo blagovremeno izvijestiti tržište», kazao je Esad Zahirović član Uprave ZADA Pharmaceuticals.

Zahiragić je istakao da sve što ZADA proizvede, radilo se o lijekovima ili dodacima prehrani, jednakog je kvaliteta, i kao takvi se plasiraju na domaće, EU, Azijsko ili Afričko tržište. Osim korporativne etike, ovo garantira i EU GMP standard kontrole kvaliteta, kao najviši u industriji lijekova.

ZADA Pharmaceuticals d.o.o. je jedan od vodećih bosanskohercegovačkih proizvođača lijekova sa stopostotnim domaćim vlasništvom i godišnjim kapacitetom proizvodnje 3 milijarde tableta i 300 miliona kapsula za oko 150 generičkih lijekova. Sve što ZADA proizvodi plod je vlastitog znanja i rada u okviru projekata koje provodi odjel Istraživanja i razvoja. Investiranje u istraživanje i razvoj pozicioniralo je kompaniju ZADA kao farmaceutsku industriju prepoznatljivu po vlastitim formulacijama i tehnološkim pristupima za proizvodnju generičkih lijekova sa dodanim vrijednostima.

Svjetskoj i domaćoj javnosti ZADA je posebno postala poznata kada je u vrijeme pandemije korona virusa na tržište plasirala lijek Malcovir, generički lijek koji se pokazao kao efiksan u tretmanu pacijenata oboljelih od koronavirusa.

ZADA Pharmaceuticals je u posjedu najvišeg standarda za proizvodnju lijekova – EU GMP standarda, a koji omogućava izvoz u zemlje EU i svijeta. Radi se o visokozahtjevnom standardu u farmaceutskoj industriji kojim se mogu pohvaliti samo rijetki proizvođači.

Kompanija trenutno zapošljava 150 farmaceuta, tehnologa, doktora, inženjera, i ostalog osoblja, sa prosječnom starosnom dobi 35 godina. Pored važećih EU smjernica Dobre Proizvođačke Prakse (EU GMP) i standarda EN ISO 9001, kvalitet je osiguran i internim standardima u skladu sa Poslovnikom kvaliteta ZADA Pharmaceuticals.

(Biznis.ba)

Izvor

Izdvojeno

BiH

Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine objavile su jučer novi pravilnik o zabrani pušenja u ovom entitetu koji će na snagu stupiti osam dana...

Biznis

„Do kraja jula bit će raspisan tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralne ceste na lokaciji...

Magazin

Kanita Karić, mlada estradna umjetnica, već je postala prepoznatljivo lice na bh. muzičkoj sceni. Iza nje jemnoštvo lijepih pjesama, pregršt sjajnih nastupa, video uradaka...

Vijesti

RK Konjuh već uveliko kreće sa pripremama za novu sezonu. Nova imena naći se se u sastavu rukometnog kluba iz Živinica. Iz RK Konjuh...