fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Zaboravite baterije: U Bosnu i Hercegovinu stiže autobus na vodonik

Vodonik kao pogonska energija tema je koja će po prvi put biti otvorena u Bosni i Hercegovini a javnost će 11. juna u Sarajevu, na platou ispred Vijeća ministara, imati priliku upoznati se s vozilima koja ovaj pogon već koriste komercijalno u nekoliko evropskih država.

Naime, na Jahorini će se 12. juna ove godine održati međunarodni forum „Vodonik u saobraćaju i industriji“.

Ključne teme foruma koji organizuju SKODEX d.o.o. i Hydrogen Europe u okviru JIVE/JIVE 2 projekata će biti pojava vodonika kao nosioca energije u više scenarija, vodonik proizveden obnovljivom električnom energijom koji je energetski nositelj nulte emisije i koji može pomoći u rješavanju različitih kritičnih energetskih izazova te glavni uslovi neophodni za uspjeh razvoj projekata u saobraćaju i industriji.

Kako je rečeno u najavi foruma,  kroz projekte JIVE i JIVE2 koji su započeli u januaru 2017. i januaru 2018. godine, rasporediće se 310 autobusa s gorivnim ćelijama s nultom emisijom i pripadajućom infrastrukturom u 17 evropskih gradova i regija do ranih 2020. – što je najveća implementacija u Evropi do  danas.

Na predstojećem Forumu će se po prvi put i u Bosni i Hercegvini otvoriti dijalog o ovoj najčišćoj pogonskoj energiji, no dan prije foruma desiće se još nešto što će privući pažnju bh. javnosti.

Naime, 11. juna će ispred zgrade Vijeća ministara biti izložen autobus Caetano i vozilo Toyota Mirai, koji koriste komercijalno ovaj pogon u nekoliko evropskih država.

Toyota Mirai, Foto: Toyota

Bit će to prilika da se s vozilima i prednostima koje nudi vodonik kao pogonska energija upoznaju svi oni koji se bave javnim prevozom ali i ostali zainteresovani za najnoviju tehnologiju u transportu.

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...