fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Xi podvukao da je samopouzdanje “vrednije od zlata” u maršu ka podmlađivanju

Predsjednik Xi Jinping pozvao je u četvrtak naciju da učvrsti povjerenje i teži jedinstvu u nemilosrdnom nastojanju ka izgradnji jake Kine i ostvarivanju nacionalnog podmlađivanja.

– Naša snaga dolazi iz jedinstva i povjerenje je vrednije od zlata, kazao je Xi, također generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i predsjednik Centralne vojne komisije, na svečanom prijemu održanom u Velikoj sali naroda u Pekingu, na proslavi 74. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine (NR Kine).

Xi je naglasio da je budućnost svijetla, da nacija treba nastaviti prevazilaziti poteškoće i ići naprijed

Li Qiang je predsjedavao prijemom. Zhao Leji, Wang Huning, Cai Qi, Ding Xuesiang, Li Xi i Han Zheng prisustvovali su događaju zajedno sa oko 800 kineskih i stranih gostiju.

Obraćajući se na prijemu, Xi je poručio da je u protekle 74 godine od osnivanja Nove Kine zemlja prešla iz siromaštva u umjereni prosperitet u svakom pogledu. Krenula je na novo putovanje da izgradi jaku naciju i unaprijedi nacionalno podmlađivanje na svim frontovima kroz kineski put ka modernizaciji.

Naveo je i to da je Kina ove godine koordinisala odgovor na Covid-19 sa ekonomskim i društvenim razvojem, radila na obezbjeđivanju razvoja i bezbjednosti i aktivno, između ostalog, promovisala održivi ekonomski oporavak.

Xi je dalje naveo još neke “teško zarađene i ohrabrujuće” napretke postignute do sada ove godine – privreda je na sveukupnoj putanji oporavka, mogu se očekivati uspješne žetve žitarica, poboljšani su životi ljudi, a socijalna stabilnost je održana, pored ostalog.

Napominjući da je na putu koji je pred nama još mnogo rizika i izazova, Xi je istakao potrebu ulaganja većih napora na jačanju makroregulacije, proširenju efektivne domaće tražnje i stimulisanju vitalnosti poslovnih subjekata. On je također podvukao potrebu nastavka promovisanja održivog ekonomskog oporavka, rada na kontinuiranom poboljšanju društvenih očekivanja i sprečavanju i ublažavanju glavnih rizika.

– Trebalo bi da težimo da ispunimo ovogodišnje ciljeve ekonomskog i društvenog razvoja, kazao je Xi.

Također je naglasio potrebu nastavka produbljivanja reformi i otvaranja širom svijeta, stalno šireći institucionalno otvaranje u pogledu pravila, propisa, upravljanja i standarda, promovišući visokokvalitetni razvoj Inicijative Pojas i put, izgrađujući pozitivno međusobno djelovanje domaćih i međunarodnih ekonomskih tokova kako bi ekonomski razvoj bio otporniji i energičniji.

Kineski predsjednik je kazao da treba raditi na povećanju zaposlenosti, pomoći onima u poteškoćama, unaprijediti ruralnu revitalizaciju i postići solidan napredak u zajedničkom prosperitetu.

Princip “jedna zemlja, dva sistema” treba da se implementira u potpunosti, vjerno i čvrsto, dodao je Xi, obećavajući podršku da se pomogne Hong Kongu i Macauu da aktivno učestvuju u razvoju područja Velikog zaljeva Guangdong-Hong Kong-Macao i da se Hong Kongu i Macauu obezbijedi dugoročni prosperitet i stabilnost.

Naglašavajući pridržavanje principa jedne Kine i konsenzusa iz 1992. godine, Xi je pozvao na promovisanje mirnog razvoja odnosa između moreuza.

– Nijedna sila ne može blokirati realizaciju potpunog ponovnog ujedinjenja otadžbine, dodao je on.

Xi je istakao potrebu podržavanja mira i razvoja, praktikovanja istinskog multilateralizma, unapređenja implementacije Globalne razvojne inicijative, Globalne bezbjednosne inicijative i Globalne civilizacijske inicijative i izgradnje globalne zajednice zajedničke budućnosti, kako bi se stvorila bolja budućnost za čovječanstvo.

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Engleska je povela u 12. minuti pogotkom koji je postigao Jude Bellingham, a isti igrač se...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...

BiH

Hamdija Fejzić jedini je kandidat za načelnika Srebrenice ispred probosanskih stranaka, potvrđeno je za Vijesti.ba. “Gospodin Fejzić je jedini kandidat porbosanskih stranaka za načelnika...