fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Wall Street porastao drugi dan zaredom

Na Wall Streetu su u četvrtak indeksi znatno porasli drugi dan zaredom jer se ulagači nadaju da bi se u Washingtonu do kraja nedjelje mogao postići dogovor o povećanju državnog zaduživanja.

Dow Jones ojačao je 0,34 posto, na 33.535 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,94 posto, na 4.198 bodova, a Nasdaq indeks 1,51 posto, na 12.688 bodova, prenosi Bankar.me.

Rast indeksa drugi dan zaredom ponajviše se zahvaljuje vijestima da bi do kraja nedjelje demokrate i republikanci mogli postići dogovor o povećanju državnog zaduživanja, pa bi Kongres iduće nedjelje mogao podržati taj dogovor.

Time bi se izbjegla situacija da država ne može finansirati rad saveznih službi.

“Posljednja dva dana sve se vrti oko dogovora o zaduživanju. Predstavnici obije stranke poručuju da je dogovor moguć do kraja nedjelje, pa bi se u Kongresu iduće nedjelje mogla glasati o tome”, kaže Anthony Saglimbene, strateg u kompaniji Ameriprise Financial.

Pozitivno su na tržište uticali i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati Walmarta. Dionica najvećeg američkog trgovačkog lanca poskupila je 1,3 posto, a to je podstaklo i cijene dionice u cijelom trgovačkom sektoru.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,25 posto, na 7.742 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,33 posto, na 16.163 boda, a pariški CAC 0,64 posto, na 7.446 bodova.

Izvor

Izdvojeno

Vijesti

Jeziv zločin u Tuzli koji je počinio Mujaga Čičkušić, ubivši suprugu Amelu i dvoje djece, pa sebe skokom za zgrade i dalje izaziva nevjericu...

Vijesti

Ovo je Amela Čičkušić koju je u Tuzli, zajedno sa dvoje djece sjekriom ubio muž Mujaga Čičkušić. Amela je radila kao medicinska sestra na...

Vijesti

Istražitelji još uvijek nisu utvrdili krajnji motiv trostrukog ubistva u Tuzli, ali iz dosadašnje istrage, taj čin Mujaga Čičkušić je planirao, a nakon njega...

Biznis

Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH krenulo je u proces otkupa zemljišta na trasi buduće dionice autoputa između Tuzle i Orašja. Podsjetimo da je riječ...