fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

VTKBiH pozdravilo usvajanje Odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa

 Vanjskotrgovinska komora BiH pozdravlja usvajanje Odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31. decembra 2024. godine, koju je na današnjoj sjednici usvojilo Vijeće ministara BiH, a na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

– Za mnogobrojna preduzeća, donošenje ove odluke je od presudnog značaja za opstanak proizvodnje. Analiza primjene Odluke se vrši svake godine, od strane Ministarstva, prilikom izrade Odluke za narednu godinu, i to za svaku tarifnu oznaku koja je obuhvaćena odlukom. Iz analiza proističe da je potpunosti postignut cilj odluke da se omogući povoljnije i konkurentnije poslovanje privrednih subjekata iz oblasti tekstilne industrije, obućarske industrije, hemijske industrije, metalske industrije, elektroindustrije i prehrambene industrije. Odluka je dovela do veće angažovanosti instalisanih kapaciteta i povećanja proizvodnje, sa čime je spriječeno gubljenje radnih mjesta i po pokazateljima iz nekih preduzeća, došlo je do novog zapošljavanja – saopćeno je iz VTKBiH.

VTKBiH, u saradnji s entitetskim komorama, svake godine objedinjuje mnogobrojne zahtjeve privrednika i dostavlja Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH na razmatranje.

– Zahvaljujemo Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH koje je na osnovu zaključaka sastanaka koji su vođeni u Komori, uvažilo apel privrednika da se predmetna Odluka usvoji blagovremeno kako bi se mogli ispoštovati planovi kompanija za predstojeću poslovnu godinu. Najviše prijedloga za dopunu odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza sirovina i repromaterijala na adresu Komore uputili su predstavnici sljedećih grana: tekstilno-obućarke, metalne i elektro industrije, prehrambene i hemisjke industrije – navodi se u saopćenju.

Pozitivni efekti su, kako se ističe, značajni za sve nabrojane grane, što se iz godine u godinu potvrdjuje primjenom te odluke, a naglašavamo da je ta odluka često odlučujući faktor za investitore prilikom planiranja njihvog daljnjeg poslovanja u zemljama regiona.

VTK/STK BiH pozdravlja njeno donošenje jer ista predstavlja podsticajnu mjeru za sveukupnu privredu i podizanje njene konkurentnosti. Odluka o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa je trenutno privremenog karaktera i vrijedi godinu.

(Biznis.ba)

Izvor

Izdvojeno

Vijesti

Jeziv zločin u Tuzli koji je počinio Mujaga Čičkušić, ubivši suprugu Amelu i dvoje djece, pa sebe skokom za zgrade i dalje izaziva nevjericu...

Vijesti

Ovo je Amela Čičkušić koju je u Tuzli, zajedno sa dvoje djece sjekriom ubio muž Mujaga Čičkušić. Amela je radila kao medicinska sestra na...

Vijesti

Istražitelji još uvijek nisu utvrdili krajnji motiv trostrukog ubistva u Tuzli, ali iz dosadašnje istrage, taj čin Mujaga Čičkušić je planirao, a nakon njega...

Biznis

Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH krenulo je u proces otkupa zemljišta na trasi buduće dionice autoputa između Tuzle i Orašja. Podsjetimo da je riječ...