fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

VTKBiH: Izvoz porastao u aprilu, povećana pokrivenost uvoza izvozom

Od toga, ukupna vrijednost izvoza iznosi 5,47 milijardi KM, što je manje za 477 miliona KM ili 8,03 posto u odnosu na isti period prethodne godine. Uvoz u Bosnu i Hercegovinu je iznosio 9,46 milijarde KM i veći je za 491 milion KM ili 5,48 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Godišnja kretanja vanjskotrgovinske razmjene pokazuju znake oporavka, što je posebno izraženo rastom izvoza u aprilu kada je ostvaren porast izvoza u odnosu na mart ove godine, ali i u poređenju s aprilom prošle godine.

– Tako imamo smanjenje deficita izvoza za 93 miliona KM u poređenju sa kvartalnim izvještajem, te povećanje pokrivenosti uvoza izvozom za jedan posto. Negativna kretanja vanjskotrgovinske razmjene moramo uzeti sa odgovarajućom rezervom, jer je dosadašnja praksa pokazala smanjen obim izvoza i privrednih aktivnosti početkom godine. Dodatno, ključne ekonomske projekcije za 2024. godinu imaju pozitivan trend, pa uz smanjenje inflacije i pozitivne projekcije rasta evropske privrede možemo očekivati poboljšanja vanjskotrgovniske razmjene tokom godine – navodi se u analizi VTK BiH.

Od zemalja Evropske unije, našeg glavnog trgovinskog partnera, najveći pad izvoza je zabilježen na tržištima Italije (12,4 posto), Austrije (10 posto), Njemačke (7,5 posto), Slovenije (6,2 posto), Hrvatske (5,68 posto). Od zemalja CEFTA-e najveći pad izvoza zabilježen je na tržištu Srbije (20,8 posto). Ohrabrujuća su povećanja izvoza na tzv. „ostala tržišta“ gdje je zabilježen rast izvoza na tržište Turske (26,8 posto).

Kretanja uvoza su imala suprotnu tendenciju od izvoza, gdje je iz većine zemalja EU evidentiran rast uvoza. Najznačajnija uvozna tržišta su Hrvatska, Srbija, Njemačka, Slovenija i Italija.

Kada je riječ o proizvodima i tarifama, najveći pad je ostvaren kod izvoza električne energije. Izvoz električne energije je smanjen za 281,58 miliona KM, što je uglavnom rezultat nižih cijena električne energije na međunarodnom tržištu u odnosu na prethodnu godinu, prenosi Fena. U sektoru „rude, metali i proizvodi“ izvoz je smanjen za 167,1 miliona KM ili 14 posto, a smanjenje se odnosi uglavnom na smanjenje izvoza željeza i čelika i njihovih proizvoda, a značajan je i pad izvoza tekstilne industrije od 66 miliona KM.

Od proizvoda koji imaju rast izvoza treba spomenuti proizvode namjenske industrije gdje je zabilježno povećanje izvoza od 66 miliona KM u referentnom periodu, a procentualno najveći rast ostvaren je kod izvoza tarife „oružje i municija“ za 97 posto, izvoza proizvoda agroindustrijskog sektora u iznosu od 31 milion KM ili 9,35 posto, te tu je irast farmaceutskog sektora od skoro 70 posto ili 17 miliona KM.

– Ohrabrujuće djeluje smanjene inflatornih kretanja u BiH i okruženju, čime se značajno utiče i na stabilizaciju cijena sirovina i repromaterijala. Projektovane vrijednosti inflacije u ovoj godini kreću se izmeđ 2,5 do tri posto što je približno željenim ciljevima postavljenim od vodećih ekonomija EU i svijeta. Projekcije rasta bruto domaćeg proizvoda i industrijske proizvodnje daju nadu da će i negativna kretanja vanjskotrgovinske razmjene BiH sa početka ove godine biti amortizovana, te pozitivno uticati na nivo ekonomske aktivnosti u BiH – navodi se u analizi VTKBiH.

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...