fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

VIDEO/ Ademović u Sofiji: NATO podržava pokrenuti reformski zamah BiH, i jasno se suprostavlja opasnom secesionizmu

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Kemal Ademović i zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Obren Petrović učestvuju na proljetnom zasjedanju PSNATO-a koje se održava u Sofiji.

Drugog dama zasjedanja  Političkog komiteta Parlamenta NATO-a, u okviru proljetnog zasjedanja PS NATO-a koji se održava u Sofiji, Kemal Ademović je pohvalio sadržajan nacrt Izvještaja koji objektivno i sa argumentima ističe stanje u Bosni i Hercegovini i našem Regionu i koji je potpuno jasno definisao aktuelnu situaciju u Bosni i Hercegovini.

  • “U Izvještaju se Bosna i Hercegovina, Gruzija i Moldavija nazivaju kao “ranjivi” ili “ugroženi” partneri što ima svoju simboliku, ali nažalost odgovara i stanju u regionu. Rekao sam da bih to nazvao ili tumačio kao potencijalno “ranjivi” i potencijalno “ugroženi” partneri. U biti, razumijemo dobru namjeru i brigu NATO-a i zahvalili smo se za to” – objavio je Ademović na FB stranici.

—- Pogledajte dio iz obraćanja Ademovića na zasjedanju PSNATO-a koje se održava u Sofiji – VIDEO

U izvršnom sažetom Izvještaju je veoma jasno naglašen poziv na snažnu podršku ponovno pokrenutom reformskom zamahu Bosne i Hercegovine, zajedno sa suprostavljanjem opasnim secesionizmom, čime se sprječavaju sigurnosni vakumi.

Ademović ističe da se referisao  i na sadržaj teksta Izvještaja koji u potpunosti potvrđuje i afirmiše saradnju Parlamenta BiH sa Parlamentom NATO-a i ističe Odluku Stalnog komiteta PSNATO iz marta 2024. godine gdje se predlaže da PSNATO prizna i afirmiše Bosnu i Hercegovinu i Gruziju kao kandidatkinje za PSNATO, što služi kao važan politički signal našim euroatlanskim putevima, kao i uspostavljanje Centra za demokratsku otpornost pri sjedništu NATO-a.

“Mi toplo priželjkujemo da naše institucije što prije dobiju poziv da se priključe radu ovog centra.” – konstatovao je Ademović.

 

(VaseVijesti)

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Engleska je povela u 12. minuti pogotkom koji je postigao Jude Bellingham, a isti igrač se...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...

BiH

Hamdija Fejzić jedini je kandidat za načelnika Srebrenice ispred probosanskih stranaka, potvrđeno je za Vijesti.ba. “Gospodin Fejzić je jedini kandidat porbosanskih stranaka za načelnika...