fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

Vijesti

Uzunovićeva Odbrana traži vraćanje pasoša, Tužilaštvo smatra da bi mogao pobjeći

Nedim Uzunović. Foto: Bosnalijek

Uzunovićeva advokatica Duška Bogojević je rekla da smatra kako su razlozi za mjere zabrane prestali s obzirom na to da je protiv Uzunovića u međuvremenu optužnica podignuta i potvrđena, a mjere zabrane putovanja i sastajanja s određenim osobama su izrečene zbog trajanja istrage.

Također, Bogojević je navela da u optužnici nisu izražene nove mjere zabrane, te podvukla da za svog branjenika traži vraćanje pasoša.

Uzunović i 14 drugih osoba, uključujući i četiri pravne osobe, optuženi su za organizovani kriminal i pranje novca, dok je sam Uzunović optužen i za zloupotrebu položaja, odnosno za djela koja su počinjena između 2005. i 2016. godine u kompaniji “Bosnalijek”.

Tužilaštvo navodi da nezakonita imovinska korist u ovom predmetu iznosi više od 10,8 miliona KM.

Za ova krivična djela terete se Nedim, Jasmina i Sead Uzunović, Emin Hadžiomerović, Munir i Nadija Ćukle, Alma Turajlić, Aziz Šukalo, Vedad Tuzović, Bogdan Joković, Anel Vrtić te pravne osobe “Serreta Investing” d.o.o. Sarajevo, “Libero 5” d.o.o. Konjic, “Turist Best” d.d. Konjic i “Emko građenje” d.o.o. Rogoznica.

Uzunoviću su, nakon ukidanja pritvora u januaru 2022., određene mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta, zabrana prilaska zgradi “Bosnalijeka” i svim njenim poslovnim jedinicama na 100 metara, zabrana sastajanja sa sadašnjim i bivšim uposlenicima te članovima Nadzornog i Upravnog odbora ove kompanije, ili na bilo koji način kontaktiranja sa svjedocima i drugim osumnjičenim osobama.

S druge strane, Tužilaštvo BiH sada traži istu mjeru zabrane ali zbog drugih razloga. Kako je rekla tužiteljica Enisa Adrović, postoji realna opasnost od bijega.

“Uzunović je velike količine novca prebacio na račune za koje ne znamo gdje su. (…) Minimum mjera koje trebaju ostati na snazi su oduzimanje pasoša, zabrana putovanja i zabrana sastajanja. (…) Dakle, to je novi zahtjev za zabranu putovanja zbog straha od bjekstva“, kazala je tužiteljica koja je dodala da optuženi ima nekretnine u Hrvatskoj, te mu ne bi bio problem presiliti se tamo.

“Ako mu vratite pasoš – upitno je da li ćemo ga vidjeti u sudnici“, rekla je tužiteljica Adrović.

Sam Uzunović i advokatica Bogojević negirali su da optuženi ima nekretninu u Hrvatskoj. Advokatica smatra da se novi prijedlog Tužilaštva treba odbaciti jer “opasnost od bjekstva nikada nije utvrđena“.

Bogojević je rekla da Uzunović posjeduje isključivo državljanstvo Bosne i Hercegovine, da je oženjen i otac troje maloljetne djece. Također, Bogojević je rekla da je Uzunović pokazao volju da učestvuje u postupku.

Sud BiH će odluku o prijedlozima donijeti u zakonskom roku.


Post Views: 1

Izvor

Izdvojeno

Biznis

Salih Doglod zvani Luka svoj radni vijek vezao je uglavnom za rudnike na općini Zenica. Kako je zatvoren rudnik Stranjani u kojem je radio...

Crna hronika

U prigradskom naselju Lipnica kod Tuzle danas se dogodilo ubistvo. Kako je saopšteno, muškarac je ubio ženu. Kako je saopćeno iz Uprave policije MUP-a...

Vijesti

Služba civilne zaštite Grada Tuzle upozorava građane da je izdato NARANDŽASTO upozorenje od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, za period od 23.02.2024. godine od...

Magazin

Još od kada je došlo do emotivnog razlaza između Rade Manojlović i Harisa Berkovića, o pjevačicinom emotivnom životu nizale su se razne spekulacije, ali javnost nije...