fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sport

Usvojene odluke o smanjenju broja klubova u PLBiH i formiranju Superkupa NSBiH

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1

Redovna sjednica Generalne skupštine Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine održana je danas na Ilidži.

Predsjednik Saveza Vico Zeljković prezentirao je rezultate prošlogodišnjeg rada te aktivnosti koje ih očekuju u narednom periodu, ističući da im je primarna zadaća da stvaraju ambijent za razvoj mladih igrača i promovišu istinske vrijednosti koje nogomet pruža u svojoj univerzalnosti.

Zeljković se osvrnuo i na infrastrukturne projekte, ističući da je unaprjeđenje infrastrukture na stadionima latentni izazov i za veće saveze te da je nešto što je do juče bilo nedodirljivo i predaleko, uz neupitnu podršku FIFA-e i UEFA-e postaje naša realnost.

– U Bosni i Hercegovini danas postoje najmoderniji tereni na stadionima fudbalskih klubova: Borac, Velež, Sarajevo, Sloboda i Tuzla City. Time su omogućeni uslovi za odigravanje utakmica na visokom nivou za sve klupske selekcije. U fazi samog završetka radova su i dva terena sa hibridnom podlogom, na stadionima u Širokom Brijegu i Doboju . kazao je Zeljković.

Kada su u pitanju nastupi reprezentativnih selekcija, predsjednik Saveza je između ostalog istakao da je podmlađivanje najjače selekcije BiH krenulo sa završetkom baraža i odvijaće se sukcesivno, tokom narednog perioda kroz takmičenje u UEFA Ligi nacija.

Sjednici su prisustvovali FIFA šef odjela za upravljanje nacionalnim asocijacijama Rolf Tanner i UEFA savjetnik za nacionalne asocijacije Joseph Clement koji su istakli da svjetska i evropska krovna kuća nogoemta podržavaju rad Saveza i da će kroz različite projekte nastaviti da ulažu u razvoj nogoemta u Bosni i Hercegovini.

Nakon prikazanih prezentacija delegati Skupštine su usvojili odluku o smanjenju broja klubova učesnika u takmičenju WWin liga Bosne i Hercegovine i takmičenju Premijer omladinska Liga BiH u kategorijama U-15 i U-17. Od sezone 2025/26. u ovim takmičenjima će učestvovati 10 klubova.

Usvojena je i odluka o formiranju stalnog takmičenja pod nazivom Superkup NSBiH, u kojem će se takmičiti prvak i osvajač Kupa Bosne i Hercegovine.

Također, usvojena je  odluka o povećanju broja klubova učesnika u takmičenju Premijer omladinska liga BiH u kategoriji U-19 sa 14 na 16 klubova, od sezone 2024/25.

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...