fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Ustavni sud FBiH presudio: Vlada TK povrijedila prava Vlade FBiH; SDA i DF u TK gube ‘kontrolu’ nad UKC-om Tuzla?! Oglasili se premijer Nikšić i Vlada TK…

  • Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine odlučujući o zahtjevu premijera FBiH Nermina Nikšića (SDP) za rješavanje spora između Vlade FBiH i Vlade TK, u vezi sa donošenjem rješenja o privremenom imenovanju Upravnog odbora JZU UKC Tuzla, donio je odluku da je Vlada TK povrijedila prava Vlade FBiH.

˝Nalaže se Parlamentu FBiH, Vladi FBiH, Skupštini i Vladi TK da u roku od šest mjeseci od donošenja ove presude preduzmu sve potrebne radnje i donesu sve potrebne akte nužne za upis u registar društava kod nadležnog suda ustanove tercijalnog nivoa zdravstvene zaštite Tuzlanskog kantona i omoguće nesmetano funkcionisanje i rad te ustanove u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti˝, navodi se u presudi Ustavnog suda FBiH.

Kako se dalje navodi u presudi, na osnovu objektivnih dokaza utvrđeno je da su Parlament FBiH i Skupština TK 2013. godine donijeli odluke o preuzimanju osnivačkih prava, kao i da su donijeli odluke o davanju saglasnosti na statut UKC-a Tuzla, međutim nije izvršen upis suosnivača u registrar društava Općinskog suda u Tuzli.

U presudi se navodi da nije završen i ugovor kojim bi se regulisala njihova međusobna prava, obaveze i odgovornosti u skladu sa članom sedam uredbe sa zakonskom snagom,  iako je Vlada kantona pozivala Vladu Federacije BiH na zaključenje istog. Federacija BiH je nastavila dijelom da finansira tu ustanovu iako nije upisana kao suosnivač.

U njoj je navedeno i da je Skupština kantona 31. maja 2023. donijela odluku o stavljanju van snage svoje odluke o preuzimanju osnivačkih prava.

Vlada kantona je, navedeno je u presudi, na osnovu datog ovlaštenja 11. augusta 2023. donijela odluku o privremenom imenovanju Upravnog odbora UKC-a Tuzla i od dana podnošenja trenutnog zahtjeva za rješavanje spora, ona kontinuirano donosi rješenje o privremenom imenovanju Upravnog odbora.

Podsjećamo, premijer Nikšić u decembru prošle godine uputio je apelaciju Ustavnom sudu FBiH na odluke Skupštine TK koje se odnose na izmjenu upravljačkih prava u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Tuzli.

Ukoliko se ne postupi po nalogu sva akta donesena od strane vlasti prestaju da se primjenjuju.

Premijer Nikšić: ‘Zbog samovolje i nezakonitog djelovanja kantonalnih vlasti u TK najviše trpili pacijenti’

˝Pozdravljam presudu koja je izuzetno važna kako bi se osiguralo zakonito i ustavno poslovanje ovog kliničkog centra. Presudom se staje ukraj protivustavnom djelovanju vladajuće koalicije u TK.Presuda najbolji je dokaz licemjerja kvazipatriota. Dok javno vrište zbog zakonite procedure imenovanja sudija i jačanja institucija, braneći se navodno zaštitom ustavnog poretka, istovremeno svjesno krše Ustav da bi zaštitili uske stranačke i finansijske interese.Zbog samovolje i nezakonitog djelovanja kantonalnih vlasti u TK sve su najviše trpili pacijenti, ali to kantonalnim vlastima u borbi za poziciju više ili koji finansijski interes više njihovih tajkuna očito nije bilo važno. Na vagi između života građana i ustavnog poretka s jedne strane i tajkunskih interesa s druge, u vladi TK su prednost dali ovim drugim. Toliko i o brizi za Ustav i o brizi za građane˝, istakao je premijer FBiH Nermin Nikšić.

Vlada TK: ‘Prvo Sporazum o međuvlasničkim odnosima, a onda upis u Sudski registar

˝Skupština i Vlada Tuzlanskog kantona nikada nisu sporili pravo Federacije BiH na suvlasničke odnose u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, te posebno ukazujemo na dio Odluke u kojem stoji obaveza „da u roku od šest mjeseci od donošenja ove presude preduzmu sve potrebne radnje i donesu sve potrebne akte nužne za upis u registar društava kod nadležnog suda ustanove tercijalnog nivoa zdravstvene zaštite Tuzlanskog kantona i omoguće nesmetano funkcionisanje i rad te ustanove u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Pod ostalim aktima podrazumijeva se dogovor i sklapanje Sporazuma o međusobnim pravima i obavezama Vlade TK i Vlade FBiH, kao osnova za upis u Sudski registar˝, saopštili su iz Vlade TK.

Podsjećaju, da je upravo ignoriranje zahtjeva Vlade TK za potpisivanje ovog sporazuma i samoinicijativno i jednostrano imenovanje Upravnog odbora JZU UKC Tuzla, od strane Vlade FBiH i bilo „okidač“ za postupanje Skupštine i Vlade TK kojim se spriječilo preuzimanje JZU UKC Tuzla od strane Vlade Federacije BiH.

˝Tuzlanski kanton je do sada višekratno pozivao Vladu i premijera Federacije BIH da se pristupi dogovorima o suvlasničkim odnosima koji bi trebali rezultirati Sporazumom, a na osnovu kojeg bi se Federacija BiH upisala u Sudski registar kao jedan od suosnivača. Nažalost ni na jedan od tih poziva Vlada FBiH, niti premijer nisu odgovorili. Na osnovu presude Ustavnog suda, očekujemo da u najskorije vrijeme pristupimo dogovorima i definiranju prava i obaveza u vezi osnivačkih prava na JZU UKC Tuzla, da nakon dogovora Vlada TK i Vlada FBiH potpišu Sporazum o osnivačkim pravima, te da se na osnovu tog dokumenta Vlada Federacije BiH, kao suosnivač JZU UKC Tuzla upiše u Sudski registar˝. naveli su iz Vlade TK.

Ustavni sud FBiH upozorava da bi u slučaju neizvršenja presude, odgovornost za nemogućnost daljeg funkcionisanja ovog nivoa zdravstvene zaštite u TK proizvela nesagledive štetne posljedice po građane, i njihva prava na zdravstvenu zaštitu, ali i obrazovanje studenata u okviru ostanove.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Privremeni izvod iz centralnog biračkog spiska za ovogodišnje lokalne izbore dostupan je javnosti, saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH. CIK je pozvao sve...

Biznis

Stambeno poslovni objekat Nova Pecara u Tuzli bit će bogatiji za dugo očekivani Bingo hipermarket koji će svoja vrata će otvoriti 13. juna u...

Magazin

Pjevač Tropico benda, Aleksandar Sale Cvetković, doživio je nezgodu u jednom shopping centru te je završio u bolnici. Pjevaču je jučer iznenada pozlilo, nakon...

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Slaviša Radović, lijevi bek, više neće nositi dres FK Sarajevo. On se od bordo tima oprostio...