fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

Turizam

Upoznaj drugačiju BiH: Teočak

Područje općine Teočak se nalazi na prelijepim sjeveroistočnim obrocima planine Majevica a naselja i kuće su utonule u pitomo zelenilo i voćnjake. Ono po čemu je Teočak poznat jeste kulturno-historijsko područje u starom Teočaku sa kulturno-historijskim spomenicima: ostaci srednjovijekovnog grada Teočaka, najstarija džamija ovog područja iz 15/16. stoljeća, staro mezarje i šehidsko turbe kao i jezero Snježnica koje je jedno od najljepših destinacija prirodnog naslijeđa za razvoj turizma na području TK.

Teočak je najpoznatiji po jezeru Sniježnica i historijskim događajima

Teočak je u dalekoj prošlosti imao bitnu zbog svoje tvrđave i strateškog položaja. Nažalost danas od tvrđave skoro da nema ništa, te su tu samo ostali ostaci. Pored tvrđave se nalazi džamija i nišani. Za ovu džamiju se spominje ime sultan Mehmed II. Interesantne su priče o mađarskoj i rimskoj crkvi kao i samostanu, također u Teočaku su bile dvije nekropole stećaka Mramor i Haraci.

Teočak ima takav položaj da se iz njega vide mnoge rijeke poput Save i Drine, kao i mjesta Brčko, Bijeljina i mnoga naselja Semberije

Teočak se u historijskim podacima prvi put spominje oko 1432. godine  u vezi sa srpskim despotom Đurađem Brankovićem (1427-1456), kada ga on preuzima od Mađara (kada je dobio pravo da upravlja nad zapadni Podrinjem) i vrši u njemu dograđivanja.

U narodu su poznate priče o vodovodu kojim je teklo mlijeko.

JEZERO SNIJEŽNICA

Jezero Sniježnica nalazi se u Teočaku, u istoimenom naselju. Jezero Sniježnica je prelijepo jezero uokvireno prirodnim krajolikom i seoskim naseljima.

Ako se pitati gdje u proljeće, ljeto ili jesen na izlet, u prirodu ili kupanje, sjetite se jezera Sniježnica u Teočaku.

Iako se nalazi u malom mjestu, ipak nije neposjećeno. Tu su kupači, ribolovci, aktivisti, porodična okupljanja. 

Ovo jezero je omiljena destinacija mladim ljudima, aktivistima, a najviše ribolovcima. Iako je prelijepa lokacija, još uvijek nije dovoljno razvijen turizam na ovom mjestu.

Jezero Sniježnica u Teočaku ima ogroman potencijal za rast i razvoj kako bi lokalnom stanovništvu i turistima ponudila odličan provod i rekreaciju.

Jezero Sniježnica i rijeke koje se ulivaju u njega se odlikuje iznimno čistom vodom.

Izlet i kupanje na jezeru Sniježnica u Teočaku

Jezero Sniježnica je idealno mjesto za odmor, kupanje, šetnju ili roštilj. Iako nije dovoljno razvijeno ipak bilježi veliki broj posjeta. Ovo mjesto je često zaboravljeno kada se spominju jezera i kupališta, a voda u jezeru je čista.

Pogled na jezero i okolne šume i prirodu je nevjerovatan i odlično je mjesto opuštanja.

Na jezeru Sniježnica nažalost trenutno ne postoji ozbiljno organizovan turizam, ali postoji itekako ogroman potencijal za to. Jedino postoji  izletničko i sportsko-ribolovni turizmu.

Na jezeru Sniježnica u Teočaku ne postoje uređene plaže sa spasilačkom službom. Samo je jedan ugostiteljski objekat  na ovom jezeru, ali svakako da se svi nadaju da će ovo prerasti u nešto više.

Bez obzira na sve, na jezeru Sniježnica je zabilježen  sve veći broj kupača i izletnika iz čitave regije.

Okolina oko jezera Sniježnice je prelijepa. Tu su  uređeni voćnjaci i sjenokosi, ogromna seoska imanja, prirodni krajolik i šume.

Postoji priča da su sportski ribolovci, koji uglavnom jako često borave na Sniježnici, vidjeli u jezeru i primjerke riječnog raka, što potvrđuje da je jezerska voda Sniježnice u Teočaku mnogo čista.

Sniježnica je vještačko jezero u Teočaku

Sniježnica je vještačko akumulaciono jezero koje se nalazi u Teočaku, u istoimenom mjestu Sniježnica.

Jezero Sniježnica se nalazi u Tuzlanskom kantonu 30 kilometara od Tuzle i idealno je mjesto za ljubitelje prirode, ribolovce I one koji vole kupanje u jezeru.

Ovo jezero je prelijepo, i stalno se poribljava te je zbog njega ovaj kraj poznat i po sportsko-ribolovnom turizmu.

Među ribama koje se mogu uloviti u ovom jezeru ističu se škobalj, klijen, šaran, štuka, pastrmka, ali i som i mnoge druge

Kamene Kugle u blizni jezera Sniježnica u Teočaku

U Teočaku postoje nevjerovatne kugle o kojima su mnogi pisali. Kamene kugle su od granita i poznato je da ih ima osam, barem onih koje su do sada otkrivene i sačuvane. Kamene kugle u Teočaku su nepoznatog porijekla i obrade. Sedam je gotovo identičnog radijusa od šezdesetak centimetara, a jedna je manja od tridesetak cm. Jedna je jako oštećena, nedostaje joj čitava polovina. Još četiri su oštećene u manjoj mjeri. Na tri kugle je na površini izbušena rupa od pet cm.

One se nalaze pored džamije tvrđave i dio su prirodno-graditeljske cjeline Starog Teočaka.

Ovaj kompleks je dosta neistražen, te ima materijala za arheološka i historijska istraživanja. Istraživači još uvijek nisu otkrili šta su tačno te kamene kugle predstavljale, te koje je njihovo porijeklo.

Mišljenja i tumačenja su da su imale vojnu, neki da su imale vjersku namjenu. Prema jednim te su kugle branitelji tvrđave spuštali niz strme litice braneći se od osvajača. Prema drugima kugle su imale ulogu  u kultu, te se povezuju s prapovijesnim periodom.

 

Podržano od strane Vlade FBiH

 

Izdvojeno

Biznis

Salih Doglod zvani Luka svoj radni vijek vezao je uglavnom za rudnike na općini Zenica. Kako je zatvoren rudnik Stranjani u kojem je radio...

Crna hronika

U prigradskom naselju Lipnica kod Tuzle danas se dogodilo ubistvo. Kako je saopšteno, muškarac je ubio ženu. Kako je saopćeno iz Uprave policije MUP-a...

Vijesti

Služba civilne zaštite Grada Tuzle upozorava građane da je izdato NARANDŽASTO upozorenje od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, za period od 23.02.2024. godine od...

Magazin

Mlada pjevačica Teodora Popovska prošle godine je navršila tek 18 godina, a već je stekla veliku popularnost kod publike. Naime, ona ima nekoliko zapaženih singlova poput...