fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

Turizam

Upoznaj drugačiju BiH: Gradačac

Gradačac je grad u Tuzlanskom kantonu sa mnogo mjesta koja će vas oduševiti, a koja su “skrivena” u blizini kule Huseina kapetana Gradaščevića.

U Gradačcu možete pronaći najukusnija bosanska jela, jahati konje na ranču, prespavati u staroj bosanskoj sobi, uživati u šetnji pored jezera, opuštati se u ljekovitoj vodi  u Banja “Ilidža”, posjetiti kulu Zmaja od Bosne kao i sjediti u parku ispod nje.

JAHANJE KONJA NA RANČU U GRADAČCU

Jedan od razloga zašto obavezno posjetiti Gradačac jeste jer je upravo u Gradačcu “Mionički Ranch” gdje možete jahati konje, dobro se zabaviti, uživati u prirodi. Ranch se nalazi u naselju Mionica i postao je omiljeno mjesto za vrlo kratko vrijeme.

Na Ranchu u Gradačcu možete jahati konje, upisati školu jahanja, družiti se sa raznim životnjama, kao što su zečevi.

 Tu možete popiti kafu ili sok, jesti tradicionalna bosanska jela, organizovati druženje za razne prilike i slušati muziku uživo u večernjim satima.

NOĆENJE U STAROJ BOSANSKOJ SOBI U KULI ZMAJA OD BOSNE

Sve ljubitelje tradicionalnih bosanskih soba i stvari oduševit će informacija da u Gradačcu postoji prenoćište upravo inpirisano starim bosanskim stilom.

Prenoćište Čardak se nalazi u sklopu kompleksa Kule Zmaja od Bosne.

U ponudi je bosanski apartman, dvokrevetne sobe uređene u bosanskom stilu i bosanska soba.

TRADICIONALNA BOSANSKA JELA U RESTORANIMA U GRADAČCU

Restoran Čardak se nalazi u sklopu kompleksa Kule Zmaja od Bosne i nudi razna tradicionalna jela bosanske kuhinje. Možete uživati u predivnom bosanskom ambijentu, pojesti ukusnu hranu, obići kulu zmaja od Bosne.

Restoran Čardak će vam pružiti jedinstven doživljaj prošlog vremena, a ujedno zabavu i druženje. U ovom restoranu imate predivan pogled na Gradačac.

Neka od jela koja ovdje možete poručiti su neizostavni ćevapi, Kapetanova plata, Gradačačka kutija – koja je jelo specifično za Gradačac kako samo ime kaže

ŠETNJA U PRIRODI UZ JEZERA U GRADAČCU

U Gradačcu možete posjetiti i vidjeti dva prelijepa jezera, a to su Hazna i Vidara.

Jezero Hazna je vještačko jezero koje se nalazi u blizni Banje “Ilidža” u Gradačcu. Ovo jezero je okruženo prirodnim krajolikom, uz njega je put kojim možete šetati. Pored jezera Hazna nalazi se istoimeni restoran u koji možete svratiti i uživati u pogledu na jezero. Ovo jezero, iako izgleda prelijepo,  trenutno nije namijenjeno za kupanje, ali svakako da nudi prelijep doživljaj prirode, mira, opuštanja, te nije daleko od centra Gradačca.

Vidara je kao i Hazna umjetno jezero koje je odlično za ribolov. Oko jezera su staze kojima možete šetati u uživati u prelijepoj prirodi. Jezero je okruženo šumom, pruža jedinstven doživljaj. Ovo jezero je razgranato, sastoji se iz 3 veća zaljeva, te nekoliko manjih.

Ovdje se okupljaju ribolovci, ljubitelji prirode i svi oni koji žele ugodnu šetnju u prirodi. U proljeće je posebno lijepo, kada se sve budi i cvijeta.

KULA ZMAJA OD BOSNE U GRADAČCU

Nešto po čemu je Gradačac svakako najpoznatiji jeste Kula Zmaja od Bosne, odnosno kula Huseina Kapetana Gradaščevića. Kula Zmaja od Bosne nalazi se u centru Gradačca, iznad gradskog parka na uzvišenju i prkosi vremenu i događanjima.

Možete ući u samu kulu Zmaja od Bosne, gledati grad sa kule, ući unutra gdje postoje mnoge stare bosanske stvari, kao i bosanska soba.

Na zadnjem spratu se nalazi restoran sa kojeg se pruža prelijep pogled na okolna sela u Gradačcu, gdje se služe većinom tradicionalna bosanska jela.

U okrugu kule nalaze se razne građevine, džamija, porodična kuća Huseina kapetana Gradaščevića.

Izgradnja kule Zmaja od Bosne je prema historijskim podacima počela davne 1765. godine. Izgradnju ove kule je započeo Murat kapetan Gradaščević, koji je bio brat Huseina kapetana Gradaščevića.

Gradio je kulu zajedno sa svojim ocem, ali kula je poznata kao kula Zmaja od Bosne po Huseinu kapetanu Gradaščeviću.

LIJEČILIŠTE BANJA “ILIDŽA” GRADAČAC

Gradačac je poznat  po ljekovitim izvorima, a ljekovitost vode možete iskusiti u Banji Ilidža u Gradačcu.

Prirodna termomineralna voda u Gradačcu je prirodno blago, ogroman potencijal koji se koristi u sklopu usluga Banja “Ilidža” u ovom gradu.Voda u Banji Ilidža je blago radioaktivna, koristi se za liječenje mnogih bolesti, stanja, ali i za prevencije i opuštanje.

Voda u sebi sadrži mnogo korisnih elemenata koji pomažu u liječenju te je zbog toga voda, ali i Banja Ilidža u Gradačcu postala nadaleko poznata.

GRADSKI PARK U GRADAČCU PORED KULE ZMAJA OD BOSNE

Gradski park u Gradačcu je prvenstveno specifičan jer se nalazi odmah ispod kule Zmaja od Bosne. Vrlo lijepo je uređen, tokom ljetnih dana ima mngo hladovine a jednim dijelom je za to zaslužna starogradska ljepotica i uzvišenje iz kojeg se pruža biljni svijet.

U parku je postavljno mnogo klupa, tu su spomenici, mnoga drveća, kao i popločane staze. Park kao da je srastao sa kulom, pa vas svi putevi vode ka kuli Zmaja od Bosne.

Iz parka do kule možete doći iz dva pravca, koja su uglavnom popločana i gdje postoji dosta stepenica.

 

Podržano od strane Vlade FBiH

Izdvojeno

Biznis

Salih Doglod zvani Luka svoj radni vijek vezao je uglavnom za rudnike na općini Zenica. Kako je zatvoren rudnik Stranjani u kojem je radio...

Crna hronika

U prigradskom naselju Lipnica kod Tuzle danas se dogodilo ubistvo. Kako je saopšteno, muškarac je ubio ženu. Kako je saopćeno iz Uprave policije MUP-a...

Vijesti

Služba civilne zaštite Grada Tuzle upozorava građane da je izdato NARANDŽASTO upozorenje od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, za period od 23.02.2024. godine od...

Magazin

Mlada pjevačica Teodora Popovska prošle godine je navršila tek 18 godina, a već je stekla veliku popularnost kod publike. Naime, ona ima nekoliko zapaženih singlova poput...