fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Turizam

Upoznaj drugačiju BiH: Banovići

Svako mjesto u našoj zemlji ima neki simbol, bila to rijeka, jezero, planina ili građevinski objekat. Uglavnom takva obilježja predstavljaju turistički potencijal i privlače posjetioce iz susjedstva, naše zemlje, regije i svijeta. Parna lokomotiva ”Ćiro” u Banovićima je danas prepoznata kao turistička atrakcija.

BANOVIĆKI “ĆIRO”

Parna lokomotiva serije 55 i oznake 99 poznata kao Ćiro danas je turistička atrakcija i u neku ruku simbol Banovića. Nekada korištena u punom kapacitetu u proizvodnom procesu, danas ponajviše služi za prevoz turista, posjetilaca iz svih krajeva svijeta koji dođu u ovaj rudarski grad.

Banovićki Ćiro je prvenstveno atrakcija i ugled, kako za turizam, za razvoj Banovića, u proteklom periodu značajno doprinio imenu Banoviću, jedna velika atrakcija

Više od 30 godina, Ćiro je bio na odmoru, u deformisanom stanju. U Organizacionoj jedinici Željeznički transport Rudnika mrkog uglja Banovići odlučili su se 2008. godine izvršiti remont i vratiti ga na uzani kolosijek. Remont same lokomotive te tri vagona kapaciteta 30 sjedećih mjesta završeni su polovinom 2009. godine i od tada je ovo turistička atrakcija.

U vagonima su poredane klupe, s tim što je jedan vagon tako koncipiran da ima šank, da može vršiti uslugu izdavanje pića i hrane tokom vožnje, najviše je posjećen taj vagon. 2014. godine smo na zahtjev turista i Turističke zajednice izvršili prepravku još dva vagona, otvorenog tipa. To su vagoni otvorenog tipa koje smo rekonstruisali i napravili klupe i služe za ljetni period.

POPULARAN MEĐU TURISTIMA

Panoramski vagoni su popularni među turistima. Krajolik uz rijeku Oskovu je posjetiocima interesantan, jer mogu vidjeti vodu, šumu i ostale prirodne ljepote ovog kraja

A da bi Ćiro vozio bez problema, ide redovno na remont, kao i slične parne lokomotive. Postoje nagovještaji da bi slična pruga odnosno uzani kolosijek mogao biti izgrađen i na lokaciji Banovići – Hotel Zlača, pa bi Ćiro turiste prevozio i do ove popularne destinacije i izletišta smještenog duboko u planini Konjuh.

PLANINSKI ZRAK

Šetnja na svježem planinskom zraku nikome ne škodi, naprotiv, dobra je za našu kondiciju, pomaže da se opustimo, razbistrimo misli i pobjegnemo od svakodnevnice. Posebno popularno izletište na planini Konjuh jeste izletište Zobik. Izletište Zobik udaljeno je 17 km od Banovića, a pješačke staze su omiljene za planinarenje i put su do srca planine Konjuh.

Oko ovog izletišta izgrađene su mnogobrojne pješačke i ski staze, sportski tereni i planinarski dom. Izletište Zobik jedno je od najpopularnijih izletišta i tradicionalno se svake godine organizuje šetnja pod nazivom “U susret proljeću”.

Duboko u planini Konjuh smješteno je poznato izletište „Zlača“ i istoimeni hotel. Izuzetno lijep planinski ambijent omogućava odmor, rekreaciju, džoging, šetnju i zabavu. Druženje, muzika i roštilj nešto su što se često može vidjeti na Zlači. U neposrednoj blizini hotela protiče veoma bistra i čista rijeka Oskova. U sklopu hotela nalaze se parking i tereni za košarku, fudbal, rukomet, odbojku i tenis, što daje ogromne mogućnosti za kvalitetne pripreme i rekreaciju sportista.

POZNATA ETNO AVLIJA MAČKOVAC

Nedaleko od od Zlače nalazi se Etno Avlija Mačkovac mjesto koje nudi brojna jela bosanske tradicije a broj posjetilaca je svakim danom sve veći. Pri samom ulazu, istaknut je znak kojim je jasno poručeno da su stres i ”sekiranje“ tu zabranjeni. I, zaista, ova avlija odiše tradicijom, a na svakom koraku je moguće vidjeti bosanskohercegovačke motive. Etno Avlija je izgrađena u prirodnom ambijentu i pogodna je za odmor i relaksaciju. Formaciju nekoliko staro-bosanskih kuća, avlija i radionica upotpunjuje restoran zatvorenog tipa sa dodatnim ljetnim baštama koje se nalaze na nekoliko lokacija unutar kompleksa.

Za one starije pored Hotela Zlača nalazi se i Restoran Brana koji služi za organizovanje svadbi, proslava i svečanih ručkova. Restoran posjeduje i ljetnu baštu i bilijar salu. Kako je izletište smješteno uz rijeku Oskova, tako postoje i dobri uslovi za razvoj ribolova jer je rijeka bogata različitim vrstama ribe, a naročito potočnom pastrmkom.

Svake godine izletišta u Banovićima posjeti veliki broj ljudi i zbog toga možemo da kažemo da turizam u Banovićima cvjeta.

Podržano od strane Vlade FBiH

Izdvojeno

BiH

Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine objavile su jučer novi pravilnik o zabrani pušenja u ovom entitetu koji će na snagu stupiti osam dana...

Biznis

„Do kraja jula bit će raspisan tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralne ceste na lokaciji...

Magazin

Kanita Karić, mlada estradna umjetnica, već je postala prepoznatljivo lice na bh. muzičkoj sceni. Iza nje jemnoštvo lijepih pjesama, pregršt sjajnih nastupa, video uradaka...

Vijesti

RK Konjuh već uveliko kreće sa pripremama za novu sezonu. Nova imena naći se se u sastavu rukometnog kluba iz Živinica. Iz RK Konjuh...