fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

Turizam

Upoznaj drugačiju BiH: Banovići

Svako mjesto u našoj zemlji ima neki simbol, bila to rijeka, jezero, planina ili građevinski objekat. Uglavnom takva obilježja predstavljaju turistički potencijal i privlače posjetioce iz susjedstva, naše zemlje, regije i svijeta. Parna lokomotiva ”Ćiro” u Banovićima je danas prepoznata kao turistička atrakcija.

BANOVIĆKI “ĆIRO”

Parna lokomotiva serije 55 i oznake 99 poznata kao Ćiro danas je turistička atrakcija i u neku ruku simbol Banovića. Nekada korištena u punom kapacitetu u proizvodnom procesu, danas ponajviše služi za prevoz turista, posjetilaca iz svih krajeva svijeta koji dođu u ovaj rudarski grad.

Banovićki Ćiro je prvenstveno atrakcija i ugled, kako za turizam, za razvoj Banovića, u proteklom periodu značajno doprinio imenu Banoviću, jedna velika atrakcija

Više od 30 godina, Ćiro je bio na odmoru, u deformisanom stanju. U Organizacionoj jedinici Željeznički transport Rudnika mrkog uglja Banovići odlučili su se 2008. godine izvršiti remont i vratiti ga na uzani kolosijek. Remont same lokomotive te tri vagona kapaciteta 30 sjedećih mjesta završeni su polovinom 2009. godine i od tada je ovo turistička atrakcija.

U vagonima su poredane klupe, s tim što je jedan vagon tako koncipiran da ima šank, da može vršiti uslugu izdavanje pića i hrane tokom vožnje, najviše je posjećen taj vagon. 2014. godine smo na zahtjev turista i Turističke zajednice izvršili prepravku još dva vagona, otvorenog tipa. To su vagoni otvorenog tipa koje smo rekonstruisali i napravili klupe i služe za ljetni period.

POPULARAN MEĐU TURISTIMA

Panoramski vagoni su popularni među turistima. Krajolik uz rijeku Oskovu je posjetiocima interesantan, jer mogu vidjeti vodu, šumu i ostale prirodne ljepote ovog kraja

A da bi Ćiro vozio bez problema, ide redovno na remont, kao i slične parne lokomotive. Postoje nagovještaji da bi slična pruga odnosno uzani kolosijek mogao biti izgrađen i na lokaciji Banovići – Hotel Zlača, pa bi Ćiro turiste prevozio i do ove popularne destinacije i izletišta smještenog duboko u planini Konjuh.

PLANINSKI ZRAK

Šetnja na svježem planinskom zraku nikome ne škodi, naprotiv, dobra je za našu kondiciju, pomaže da se opustimo, razbistrimo misli i pobjegnemo od svakodnevnice. Posebno popularno izletište na planini Konjuh jeste izletište Zobik. Izletište Zobik udaljeno je 17 km od Banovića, a pješačke staze su omiljene za planinarenje i put su do srca planine Konjuh.

Oko ovog izletišta izgrađene su mnogobrojne pješačke i ski staze, sportski tereni i planinarski dom. Izletište Zobik jedno je od najpopularnijih izletišta i tradicionalno se svake godine organizuje šetnja pod nazivom “U susret proljeću”.

Duboko u planini Konjuh smješteno je poznato izletište „Zlača“ i istoimeni hotel. Izuzetno lijep planinski ambijent omogućava odmor, rekreaciju, džoging, šetnju i zabavu. Druženje, muzika i roštilj nešto su što se često može vidjeti na Zlači. U neposrednoj blizini hotela protiče veoma bistra i čista rijeka Oskova. U sklopu hotela nalaze se parking i tereni za košarku, fudbal, rukomet, odbojku i tenis, što daje ogromne mogućnosti za kvalitetne pripreme i rekreaciju sportista.

POZNATA ETNO AVLIJA MAČKOVAC

Nedaleko od od Zlače nalazi se Etno Avlija Mačkovac mjesto koje nudi brojna jela bosanske tradicije a broj posjetilaca je svakim danom sve veći. Pri samom ulazu, istaknut je znak kojim je jasno poručeno da su stres i ”sekiranje“ tu zabranjeni. I, zaista, ova avlija odiše tradicijom, a na svakom koraku je moguće vidjeti bosanskohercegovačke motive. Etno Avlija je izgrađena u prirodnom ambijentu i pogodna je za odmor i relaksaciju. Formaciju nekoliko staro-bosanskih kuća, avlija i radionica upotpunjuje restoran zatvorenog tipa sa dodatnim ljetnim baštama koje se nalaze na nekoliko lokacija unutar kompleksa.

Za one starije pored Hotela Zlača nalazi se i Restoran Brana koji služi za organizovanje svadbi, proslava i svečanih ručkova. Restoran posjeduje i ljetnu baštu i bilijar salu. Kako je izletište smješteno uz rijeku Oskova, tako postoje i dobri uslovi za razvoj ribolova jer je rijeka bogata različitim vrstama ribe, a naročito potočnom pastrmkom.

Svake godine izletišta u Banovićima posjeti veliki broj ljudi i zbog toga možemo da kažemo da turizam u Banovićima cvjeta.

Podržano od strane Vlade FBiH

Izdvojeno

Biznis

Salih Doglod zvani Luka svoj radni vijek vezao je uglavnom za rudnike na općini Zenica. Kako je zatvoren rudnik Stranjani u kojem je radio...

Crna hronika

U prigradskom naselju Lipnica kod Tuzle danas se dogodilo ubistvo. Kako je saopšteno, muškarac je ubio ženu. Kako je saopćeno iz Uprave policije MUP-a...

Vijesti

Služba civilne zaštite Grada Tuzle upozorava građane da je izdato NARANDŽASTO upozorenje od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, za period od 23.02.2024. godine od...

Crna hronika

Na magistralnom putu M-4 Tuzla – Doboj, u naselju Donja Lohinja kod Gračanice, jučer se dogodila teška saobraćajna nesreća u kojoj je jedna osoba...