fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Uk, Šteta i Muzur obišli radove na izgradnji pruge od Ilidže do Hrasnice

Izgradnjom pruge od Ilidže do Hrasnice dobit će se novih 12,9 kilometara pruge, dvije nove okretnice na Ilidži i u Hrasnici, te 20 novih tramvajskih stanica.

Šteta je sa inženjerima Ministarstva saobraćaja koji su uključeni u projekt izgradnje tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice upoznao premijera i načelnika s trenutnim radovima, te kazao da se različite vrste radova izvode na prvoj i drugoj dionici, u ukupnoj dužini od 3,8 kilometara.

Na prvoj dionici pruge, u dužini od 1,8 kilometar završeni su radovi na iskopu, ugrađen je geotekstil i postavljen prvi tamponski sloj, a na drugoj dionici su počeli radovi na uklanjanju humusa i iskopu, prenosi Fena. 

Premijer Uk je ukazao na važnost ulaganja u infrastrukturu za kvalitetniji život građana.

– Spajanjem Hrasnice s Ilidžom, odnosno s ostatkom Kantona Sarajevo, tramvajska pruga podići će kvalitet života svim građanima ovog dijela grada i otvoriti perspektivu dodatnog naseljavanja ovog jako lijepog prostora – rekao je Uk.

Po riječima načelnika Muzura, za tu lokalnu zajednicu i njene stanovnike projekt ima višestruke benefite.

– Osim što će unaprijediti sigurnosnu situaciju i saobraćajnu infrastrukturu, kao i kvalitet života naših građana, osigurat će glavni preduslov za projekt izgradnje vertikalnog transporta preko olimpijske planine Igman – kazao je Muzur.

Očekivanja su, ukoliko sve bude prema planovima, da tramvajska pruga bude izgrađena tokom ljeta 2025. godine, saopćila je Služba za protokol i press KS.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine objavile su jučer novi pravilnik o zabrani pušenja u ovom entitetu koji će na snagu stupiti osam dana...

Biznis

„Do kraja jula bit će raspisan tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralne ceste na lokaciji...

Magazin

Kanita Karić, mlada estradna umjetnica, već je postala prepoznatljivo lice na bh. muzičkoj sceni. Iza nje jemnoštvo lijepih pjesama, pregršt sjajnih nastupa, video uradaka...

Vijesti

RK Konjuh već uveliko kreće sa pripremama za novu sezonu. Nova imena naći se se u sastavu rukometnog kluba iz Živinica. Iz RK Konjuh...