fbpx
BiH

Udruženje endoskopskih hirurga BiH uspostavilo saradnju s Univerzitetskom bolnicom Koç u Istanbulu

Udruženje endoskopskih hirurga Bosne i Hercegovine uspostavilo je saradnju s Univerzitetskom bolnicom Koç u Istanbulu.

Nakon Drugog međunarodnog kongresa u Sarajevu (6–9. septembra 2022.), Udruženje endoskopskih hirurga u Bosni i Hercegovini uspostavilo je saradnju s vrhunskom Univerzitetskom bolnicom Koç u Istanbulu.

Prof. Dursun Bugra i prof. Emre Balik skupa sa predsjednikom Udruženja prof. Samirom Delibegovićem, dogovorili su edukaciju 28 mladih hirurga iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Tokom narednih šest mjeseci, oni će učiti i asistirati na najkompleksnijim hirurškim procedurama.

Udruženje je već 2021., u vrijeme covid pandemije, organizovalo pet radionica iz endoskopske hirurgije u bolnicama u Travniku, Bijeljini, Foči i Doboju te poslalo osam mladih torakalnih hirurga u UKC Ljubljana, na Kliniku za torakalnu hirurgiju kod predstojnika prof. dr. Tomaža Štupnika, gdje su usvojili osnove endoskopske torakalne hirurgije. Osam abdominalnih hirurga u KBC Rijeka poslano je na Institut za digestivne bolesti kod predstojnika prof. dr. Marka Zelića, gdje su stekli osnove iz minimalno invazivne hirurgije digestivnog sistema.

– Tako će 50 posto članstva boraviti na edukaciji, što je jedinstveno i u Bosni i Hercegovini i u Evropi – navodio se. 

Udruženje endoskopskih hirurga u Bosni i Hercegovini osnovano je 21. aprila 2018. s ciljem daljnjeg razvoja endoskopske hirurgije u Bosni i Hercegovini. Radi se o udruženju na državnom nivou čiji su članovi doktori koji se bave abdominalnom, torakalnom ili dječijom hirurgijom, urologijom, ginekologijom, otorinolaringologijom, gastroenterologijom, kao i drugi medicinski profesionalci koji se bave endoskopskom hirurgijom.

– Osnivanje udruženja olakšalo je integraciju s Evropskom asocijacijom endoskopskih hirurga (EAES), omogućilo edukaciju mladih hirurga te naučna istraživanja u oblasti endoskopske hirurgije – saopćeno je iz Udruženja. 

Izvor

Oznake:

Možda vas zanima