fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Učenje kako koristiti AI moglo bi povećati vašu platu za 25%

Konsalting kuća PwC proučavala je oglase, objavljene prošle godine, za niz poslova, uključujući programere aplikacija, advokate i računovođe.

Utvrđeno je da su plate za uloge povezane s vještačkom inteligencijom u prosjeku 25% veće u Sjedinjenim Državama nego za uporedive poslove u istoj oblasti za koje nijesu bile potrebne te vještine. Ta razlika je bila 14% u Ujedinjenom Kraljevstvu i 11% u Kanadi.

Razlike su bile posebno izražene u određenim profesijama: advokati u Sjedinjenim Državama sa vještinama vještačke inteligencije mogli su da zarade premiju na platu od 49%, a finansijski analitičari 33% u poređenju sa radnicima na ekvivalentnim tradicionalnim poslovima.

PwC-ov izvještaj je zasnovan na analizi više od 500 miliona oglasa za posao u 15 zemalja Sjeverne Amerike, Evrope i Azije.

„Zemlje i sektori koji imaju veliku potražnju za vještinama vještačke inteligencije imaju tendenciju da dobiju veće povišice, posebno ako postoji nedostatak kvalifikovanih profesionalaca“, rekao je Mehdi Sahneh, viši ekonomista u PwC UK, u izjavi.

Između 2012. i 2023. godine, broj poslova koji zahtijevaju AI vještine rastao je 3,5 puta brže od ukupnog broja svih poslova u proučavanim zemljama, navodi se u izvještaju.

Barret Kupelian, glavni ekonomista u PwC UK, također je primijetio da se “jeznik vještina koje poslodavci zahtijevaju u zanimanjima izloženim AI-u mijenja oko 25% brže od onih koji to nisu.”

„Kako se širenje AI nastavlja, ovaj trend će se vjerovatno intenzivirati, stvarajući nove poslove i pozicije uz istovremeno smanjenje potražnje za nekim vještinama koje se mogu efikasnije obaviti korišćenjem AI“, dodao je, a prneosi Investitor me.

Blagodat za produktivnost
Izvještaj je također otkrio da produktivnost rada u industrijama koje su najizloženije AI – odnosno u onim u kojima se AI može lakše koristiti za obavljanje određenih zadataka, kao što su finansijske usluge – raste 4,8 puta brže nego u drugim sektorima.

Kompanija postaje produktivnija ako proizvodi istu količinu robe ili usluga, ili više, sa manje osoblja ili sa svojim zaposlenima koji rade manje sati. Veća produktivnost rada je ključni pokretač višeg životnog standarda.

„Rast produktivnosti je ključan za podsticanje rasta realnih plata i održavanje ekonomskog rasta, posebno kada broj radnih sati u ekonomiji može opadati kako stanovništvo stari“, rekao je Randall Kroszner, član odbora za finansijsku politiku Banke Engleske u govoru u utorak.

Poboljšanje produktivnosti je posebno važno za određene zemlje, poput Ujedinjenog Kraljevstva, gdje je od globalne finansijske krize rasla mnogo sporije nego u godinama prije.

„AI bi mogao biti dio koji nedostaje u britanskoj slagalici produktivnosti, donoseći podsticaj ekonomiji, platama i životnom standardu“, rekao je Sahneh iz PwC-a.

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...