fbpx
Biznis

U Sueskom kanalu opet zapeo brod

U Seuskom kanalu nasukao se veliki brod, a u toku su pokušaji njegovog izvlačenja tegljačima, rekao je rano jutros brodski agent Leth Agencies, te je izrazio zabrinutost zbog prekida globalne trgovine u jednom od najprometnijih kanala na svijetu.

Leth je dodao kako se radi o brodu brod za rasuti teret Xin Hai Tong 23, dugom 190 metara. Vlasti Kanala nisu odmah komentirale incident. Iza njega se trenutno stvorila kolona od četiri druga broda, piše Reuters.

Brod je krenuo iz luke Dhuba u Saudijskoj Arabiji. Vlasnik je Xiang B12 HK International Ship Lease, a njime upravlja Tosco Keymax International Ship Management.

Ovo nje prvi takav slučaj. Tokom jakih vjetrova 2021. godine, veliki kontejnerski brod, Ever Given, također je zaglavio u Sueskom kanalu, zaustavivši promet u oba smjera na šest dana i prekinuvši globalnu trgovinu.

Prošle godine su tegljači izvukli tanker za naftu koji je nakratko ostao zaglavljen u kanalu nakon tehničkog kvara na kormilu, dok je kvar kontejnerskog broda u kanalu uzrokovao manja kašnjenja u martu.

(Biznis.ba)

Izvor

Oznake: , ,

Možda vas zanima

Vijesti