fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

U SAD-u uhapšen Kemal Mrndžić uz optužbe da je bio nadzornik stražara u logoru “Čelebići” kod Konjica

Konjic. Foto: BIRN BiH

Mrndžić se suočava sa optužbama Ureda državnog tužioca da je, lažirajući i prikrivajući činjenice od vlasti SAD-a, postao izbjeglica u ovoj zemlji, a kasnije i državljanin. Na teret mu se stavlja i korištenje prevarom stečenog američkog pasoša, kao i posjedovanje i korištenje na prevaru stečenog uvjerenja o naturalizaciji i kartice socijalnog osiguranja.

“Mrndžić je služio kao nadzornik stražara u zloglasnom zarobljeničkom logoru u BiH. Međunarodni krivični sud Ujedinjenih nacija za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) utvrdio je da su stražari logora ‘Čelebići’ počinili brojna ubistva, silovanja, te da su se bavili torturom i drugim oblicima progona srpskih zatvorenika u logoru”, navodi se u optužbi.

Tužioci su dodali i da je MKSJ osudio trojicu njegovih kolega stražara, nakon suđenja u Haagu tokom kojeg su preživjeli svjedočili o mučnim uslovima u logoru. Prema optužbama američkih vlasti, brojni preživjeli su tada identifikovali Mrndžića kao osobu umiješanu u premlaćivanje i druga zlostavljanja koja su tamo počinjena.

Američki tužioci, pozivajući se na dokumente Haškog tribunala, navode u saopćenju kako su istražitelji MKSJ-a razgovarali s Mrndžićem u Sarajevu i navodno ga optužili da je umiješan u zlostavljanja u ‘Čelebićima’.

“Mrndžić je potom smislio plan za bijeg iz zemlje tako što je prešao granicu Hrvatske i navodno se prijavio kao izbjeglica u SAD-u, koristeći izmišljenu priču”, navodi se u saopćenju.

Pojašnjeno je i da je optuženi u svom zahtjevu za izbjeglištvo i tokom intervjua lažno tvrdio da je pobjegao iz svog doma nakon što su ga srpske snage zarobile, ispitivale i zlostavljale, te da se nije mogao vratiti kući iz straha od budućeg progona. Primljen je u SAD kao izbjeglica 1999., a deset godina kasnije postao je naturalizirani američki državljanin.

Iz Ureda državnog tužioca saopćeno je kako je za ovakve optužbe, ukoliko budu dokazane, predviđena kazna do deset godina zatvora, nakon čega slijede tri godine puštanja na slobodu pod nadzorom i novčana kazna od 250.000 dolara.

Iz Ureda su pozvali sve preživjele iz logora “Čelebići” i članove porodica logoraša koji imaju informacije o ovom logoru ili imaju pitanja u vezi s ovim predmetom da kontaktiraju američke tužioce.

Pred Sudom BiH u toku je suđenje za zločine počinjene u Konjicu, u kojem se Esadu Ramiću, Omeru Boriću, Šefiku Nikšiću, Adnanu Alikadiću, Mitku Pirkiću, Redži Baliću, Hamedu Lukomirku, Safaudinu Ćosiću, Muhamedu Cakiću, Ismetu Hebiboviću, Enesu Jahiću i Željku Šimunoviću stavlja na teret da su, u okviru širokog i sistematičnog napada na srpsko civilno stanovništvo na području Konjica, od maja 1992. do maja 1993. počinili progon – ubistvima, silovanjem, zatvaranjem, mučenjima i drugim nečovječnim djelima. Prema optužnici, oni su bili na komandnim funkcijama i pripadnici Općinskog štaba Teritorijalne odbrane u Konjicu, Diverzantsko-izviđačkog odreda “Akrepi”, policije i stražari u logoru “Čelebići”.

Za zločine počinjene u logoru “Čelebići”, Tribunal u Haagu osudio je Esada Landžu, jednog od čuvara u logoru, na 15 godina zatvora, zamjenika upravnika a kasnije i upravnika logora Hazima Delića na 18 godina zatvora, te upravnika logora Zdravka Mucića na devet godina zatvora. Za zločine u logoru “Čelebići” pred Sudom BiH na 15 godina zatvora prvostepeno je osuđen Eso Macić, kojem je kazna kasnije smanjena na 13 godina.


Post Views: 78

Izvor

Izdvojeno

BiH

Privremeni izvod iz centralnog biračkog spiska za ovogodišnje lokalne izbore dostupan je javnosti, saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH. CIK je pozvao sve...

Biznis

Stambeno poslovni objekat Nova Pecara u Tuzli bit će bogatiji za dugo očekivani Bingo hipermarket koji će svoja vrata će otvoriti 13. juna u...

Magazin

Pjevač Tropico benda, Aleksandar Sale Cvetković, doživio je nezgodu u jednom shopping centru te je završio u bolnici. Pjevaču je jučer iznenada pozlilo, nakon...

BiH

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona kontinuirano se susreće s nedostatkom kadra, a sada su raspisali konkurs za prijem 230 policijskih službenika te...