fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

U SAD-u u maju otvoreno skoro 300 hiljada novih radnih mjesta

Američka ekonomija otvorila je mnogo više radnih mjesta nego što se očekivalo u maju, suprotstavljajući se strahovima od usporavanja tržišta rada i vjerovatno smanjujući poticaj Federalnih rezervi da snizi kamatne stope.

Nepoljoprivredne plate povećale su se za 272.000 za ovaj mjesec, u odnosu na 165.000 u aprilu i znatno ispred konsenzusne procjene Dow Jonesa od 190.000.

Istodobno je stopa nezaposlenosti porasla na 4%, što je prvi put da je probila taj nivo od januara 2022. Do povećanja je došlo iako se stopa participacije radne snage smanjila na 62,5%, što je pad od 0,2 postotna boda. Međutim, istraživanje domaćinstava korišteno za izračunavanje stope nezaposlenosti pokazalo je da je razina ljudi koji su izjavili da imaju posao pala za 408.000.

Povećanje broja radnih mjesta koncentrisano je u zdravstvu, vladi, slobodnom vremenu i ugostiteljstvu, u skladu s nedavnim trendovima. Ta su tri sektora dodala 68.000, 43.000 i 42.000 pozicija. Ova tri sektora zaslužna su za više od polovice dobitaka, prenosi SEEbiz.

Ostala značajna područja rasta su profesionalne, naučne i tehničke usluge (32.000), socijalna pomoć (15.000) i maloprodaja (13.000).

Što se tiče plata, prosječne plate po satu također su veće od očekivanih, porasle su za 0,4% na mjesečnom nivou i 4,1% u odnosu na prethodnu godinu. Procjene su bile za povećanje od 0,3% i 3,9%.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine objavile su jučer novi pravilnik o zabrani pušenja u ovom entitetu koji će na snagu stupiti osam dana...

Biznis

„Do kraja jula bit će raspisan tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralne ceste na lokaciji...

Magazin

Kanita Karić, mlada estradna umjetnica, već je postala prepoznatljivo lice na bh. muzičkoj sceni. Iza nje jemnoštvo lijepih pjesama, pregršt sjajnih nastupa, video uradaka...

Vijesti

RK Konjuh već uveliko kreće sa pripremama za novu sezonu. Nova imena naći se se u sastavu rukometnog kluba iz Živinica. Iz RK Konjuh...