fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Zanimljivosti

U NJEMAČKOJ UČE BOSANSKI JEZIK: Još 200 učenika čeka da nauči “jezik zemlje porijekla”

Početkom školske 2023/24. godine u njemačkom gradu (pokrajina Hessen) organizira se dopunska nastava bosanskog jezika. Nosilac projekta je Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj, džemat Wiesbaden, u saradnji sa Generalnim konzulatom Bosne i Hercegovine u Frankfurtu, te Ministarstvom za obrazovanje Pokrajine Hessen.

Pokretanje dopunske nastave bosanskog jezika značajan je korak u očuvanju kulturnog naslijeđa Bošnjaka u gradu Wiesbadenu. Bosanski jezik se, ravnopravno, s drugim stranim jezicima, kao što su španski, portugalski, turski… izučava kao integralni dio nastavnog procesa, te se podaci o pohađanju nastave unose u dnevnike matičnih škola. Riječ je o tzv. „jezicima zemalja porijekla“.

Pohađanje dopunske nastave na ovim jezicima omogućeno je svim učenicima čiji maternji jezik nije njemački. Trenutno dopunsku nastavu bosanskog jezika u gradu Wiesbadenu pohađa 40 učenika, starosne dobi od 6 do 16 godina, a na čekanju ih je još najmanje 200. Nastava se odvija u dvjema grupama, ovisno o uzrastu polaznika. Svečanost povodom početka izvođenja nastava na bosanskom jeziku u gradu Wiesbadenu održana je u ponedjeljak, 06. 11. 2023. godine, u prostorijama Džemata Wiesbaden.

Svečanosti su prisustvovali organizatori škole, profesorica Elvedina Merdan i Fahrudin ef. Džinić, te generalna konzulica Bosne i Hercegovine u Frankfurtu, Višnja Lončar. Organizatori su se zahvalili Višnji Lončar na ukazanoj podršci pri realizaciji ovog projekta, te istaknuli važnost postojanja nastave na bosanskom jeziku za očuvanje bosanskog jezika u inozemstvu. Fahrudin ef. Džinić naglasio je važnost ovog projekta za mlade naraštaje koji odrastaju izvan matične zemlje. Profesorica Merdan je iskazala zahvalnost na mogućnosti da se učenicima koji odrastaju u dvojezičnom okruženju omogući nastava na maternjem jeziku, za Bosance i Hercegovce koji žive u gradu Wiesbadenu i okolnim mjestima.

-Postojanje dopunske nastave na bosanskom jeziku veliki je korak za pozicioniranje naše zajednice na kulturnoj mapi grada Wiesbadena. Za polaznike škole i njihove roditelje, s druge strane, to je potvrda da se jeziku, kao dijelu kulturnog identiteta, pristupa sa sviješću o važnosti njegovog očuvanja. Od kada postoji Generalni konzulat BiH u Frankfurtu, dolaskom generalne konzulice Višnje Lončar po prvi put su nam vrata konzulata širom i od srca otvorena. Siguran sam da nije bilo njenog zalaganja ni danas ne bi imali ovu školu – rekao je efendija Džinić.

A, u svom kratkom, ali emotivnom govoru Višnja Lončar je istakla da je neizmjerno sretna što se otvorila ova škola, jer djeca koja su rođena u Njemačkoj kroz časove i pohađanje nastave neće nikada zaboraviti porijeklo njihovih roditelja, a i još bolje će se upoznati sa zemljom njihovih djedova, nana, roditelja.

Bato Šišić

Izvor

Izdvojeno

Vijesti

Jeziv zločin u Tuzli koji je počinio Mujaga Čičkušić, ubivši suprugu Amelu i dvoje djece, pa sebe skokom za zgrade i dalje izaziva nevjericu...

Vijesti

Ovo je Amela Čičkušić koju je u Tuzli, zajedno sa dvoje djece sjekriom ubio muž Mujaga Čičkušić. Amela je radila kao medicinska sestra na...

Vijesti

Istražitelji još uvijek nisu utvrdili krajnji motiv trostrukog ubistva u Tuzli, ali iz dosadašnje istrage, taj čin Mujaga Čičkušić je planirao, a nakon njega...

Biznis

Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH krenulo je u proces otkupa zemljišta na trasi buduće dionice autoputa između Tuzle i Orašja. Podsjetimo da je riječ...