Pratite nas

Upišite traženi pojam

Biznis

U Njemačkoj hrana pojeftinila prvi put od 2015. godine

Potrošačke cijene bile su u martu više za 2,2 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U februaru bile su više za 2,5 posto nego prije godinu dana, pokazuju podaci Destatisa.

Stopa inflacije spustila se u martu na nivo iz maja 2021. godine. Na mjesečnom nivou potrošačke cijene u najvećem evropskoj ekonomiji porasle su, prema preliminarnim i trenutno dostupnim podacima, za 0,4 posto, istim tempom kao i u februaru, pokazuju Destatisove tablice.

Hrana je u martu prema prvoj Destatisovoj procjeni pojeftinila na godišnjem nivou prvi puta od februara 2015. godine, i to za 0,7 posto. U februaru bila je za 0,9 posto skuplja nego godinu dana ranije.

Njemačka domaćinstva izdvajala su u martu 2,7 posto manje za energiju i motorna goriva nego u istom mjesecu prošle godine, izračunali su statističari. U februaru koštali su ih 2,4 posto manje nego godinu dana ranije.

Cijene su im pale uprkos ukidanju cjenovnog limita i poskupljenju ugljičnog dioksida, ističe Destatis. Tablice pokazuju i da su pojeftinili treći mjesec zaredom, prenose Financije hr.

Usluge su ponovno poskupjele za 3,7 posto, nešto više nego u februaru.

Temeljna inflacija, koja isključuje cijene hrane i energije, iznosila je u martu 3,3 posto i bila je niža za 0,1 postotni bod nego u februaru.

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP) koji se koristi radi poređenja s ostalim zemljama Evropske unije pokazao je rast cijena u martu za 2,3 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U februaru cijene mjerene HICP-om bile su na godišnjem nivou veće za 2,7 posto.

Na mjesečnom nivou HICP preliminarno pokazuje rast cijena od 0,6 posto, kao i u februaru.

Izvor

Izdvojeno

Vijesti

Ulaskom u ovu godinu nastupila su i nova pravila za osiguranike, buduće penzionere. Naime, pomiče se starosna dob potrebna za ostvarivanje penzije. Kako su...

Vijesti

Nakon tragedije u Sarajevu na Bentbaši u kojoj su se utopili majka i sin objavljena je smrtovnica odnosno vrijeme sahrane. U tragediji su smrtno...

Biznis

Nakon što je kompanija Bingo nedavno kupila najveći tržni centar na Ilidži – Grand Centar, uslijedilo je veliko preuređenje. Objekat će se, kako saznajemo,...

Crna hronika

Dženaza Amili Šehović (34) , čije je tijelo zajedno s tijelom njenog djeteta izvučeno iz korita Miljacke, na području Bentbaše u Sarajevu, klanjat će...