fbpx
Biznis

U New Yorku poslovni skup bosanskohercegovačke zajednice

USAID projekat “Diaspora Invest” i Američka trgovačka komora BiH danas su u New Yorku organizovali poslovni skup bosanskohercegovačke zajednice, okupivši lidere iz bh. privrede i uspješne poduzetnike te donosioce odluka u velikim korporacijama u SAD-u.

Na skupu su predstavljeni mehanizmi podrške USAID-a ulaganjima i prijenosu znanja iz dijaspore, kao i aktivnosti AmChama u Bosni i Hercegovini.

Događaj je otvorila Boba Vukmanović iz Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini, nakon čega je Nedim Jahić iz USAID projekta „Diaspora Invest“ podijelio detalje prilika za podršku i uključivanju dijaspore u ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine.

USAID kroz projekat ‘Diaspora Invest’ je uspostavio grant program za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima, stvoreni su preduslovi za realizaciju uspješnog mehanizma podrške izvozu za bh. kompanije, mentorski program, ljetne prakse za mlade članove i članice dijaspore u domovini. Uz rad sa jedinicama lokalne samouprave, te aktivnosti na polju pristupa finansijama u BiH, ovaj projekat je na sveobuhvatan način uključio bh. iseljeništvo u poslovne prilike u zemlji -poručili su iz USAID-a.

– Posjeta Sjedinjenim Američkim Državama i susret sa poslovnom zajednicom naše dijaspore je izuzetno važna za naš sektor. Mi smo okrenuti izvozu, tražimo partnere u inostranstvu i ovakvi susreti nam otvaraju neka nova vrata. Velika je stvar što nas naši ljudi u Njujorku prepoznaju kao potencijalne partnere svjetskim kompanijama ovdje i zato bh. privreda mora nastaviti na ovom putu i jačati svoju vidljivost – kazao je Rusmir Hrvić, direktor AS Holdinga i učesnik konferencije.

O svom iskustvu investicija i važnosti povezivanja na panel diskusiji su govorili Amina Karić (Authority Partners), Benjamin Tikvina (Inclusion Movement for BiH) i Selma Avdičević, stručnjak u oblasti finansija u SAD-u, s bogatim iskustvom u investiranju u SAD-u i u BiH.

– Svi smo veoma svjesni svih prepreka sa kojima se suocava investitor u BiH. Ovaj skup nam je dao priliku da razmijenimo rjesenja – da nađemo puteve i vozila koja ce nas dovesti do pozitivnih rezultata. Zadovoljstvo mi je vidjeti toliko strucnjaka na jednom mjestu fokusiranih na dobrobit BiH ekonomije –  kazala je Selma Avdičević.

Sabina Isak (Barclays), jedna od članica bosanskohercegovačke zajednice u Njujorku, koja je pomogla organizaciju događaja, je izrazila zahvalnost USAID-u na organizaciji konferencije.

– USAID i Američka trgovačka komora BiH rade veliku stvar za našu zemlju. Današnji susret i razgovori su nam ukazali koliko je važno da gradimo i ulažemo u izgradnju poslovnog, edukativnog I društvenog partnerstva između lidera naše ekonomije i naše dijaspore. Ovo je danas historijski korak naprijed na tom putu – zaključila je Isak.

Skup je bio prilika da se najavi uspostava Poslovnog savjeta bh. dijaspore (DiaBAC), ali i realizacija sveobuhvatnog programa mobilizacije stručnjaka za međunarodna tržišta iz dijaspore za posredovanje u izvozu roba i usluga iz BiH.

– Sa sigurnošću možemo reći da je cjelokupna posjeta, ali i današnji skup, jedan od najvažnijih iskoraka ka našoj dijaspori, ali i tržištu SAD-a u ovoj godini kada je u pitanju BiH. Ovo je samo početak i mi u Američkoj trgovačkoj komori, kao i naše kolege iz USAID projekta ‘Diaspora Invest’ ostajemo posvećeni da suštinski iskoristimo potencijal koji leži u našim ljudima ovdje – zaključio je Hamzić.

 

Biznis.ba / FENA

Izvor

Oznake: , ,

Možda vas zanima