fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

U New Yorku poslovni skup bosanskohercegovačke zajednice

USAID projekat “Diaspora Invest” i Američka trgovačka komora BiH danas su u New Yorku organizovali poslovni skup bosanskohercegovačke zajednice, okupivši lidere iz bh. privrede i uspješne poduzetnike te donosioce odluka u velikim korporacijama u SAD-u.

Na skupu su predstavljeni mehanizmi podrške USAID-a ulaganjima i prijenosu znanja iz dijaspore, kao i aktivnosti AmChama u Bosni i Hercegovini.

Događaj je otvorila Boba Vukmanović iz Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini, nakon čega je Nedim Jahić iz USAID projekta „Diaspora Invest“ podijelio detalje prilika za podršku i uključivanju dijaspore u ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine.

USAID kroz projekat ‘Diaspora Invest’ je uspostavio grant program za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima, stvoreni su preduslovi za realizaciju uspješnog mehanizma podrške izvozu za bh. kompanije, mentorski program, ljetne prakse za mlade članove i članice dijaspore u domovini. Uz rad sa jedinicama lokalne samouprave, te aktivnosti na polju pristupa finansijama u BiH, ovaj projekat je na sveobuhvatan način uključio bh. iseljeništvo u poslovne prilike u zemlji -poručili su iz USAID-a.

– Posjeta Sjedinjenim Američkim Državama i susret sa poslovnom zajednicom naše dijaspore je izuzetno važna za naš sektor. Mi smo okrenuti izvozu, tražimo partnere u inostranstvu i ovakvi susreti nam otvaraju neka nova vrata. Velika je stvar što nas naši ljudi u Njujorku prepoznaju kao potencijalne partnere svjetskim kompanijama ovdje i zato bh. privreda mora nastaviti na ovom putu i jačati svoju vidljivost – kazao je Rusmir Hrvić, direktor AS Holdinga i učesnik konferencije.

O svom iskustvu investicija i važnosti povezivanja na panel diskusiji su govorili Amina Karić (Authority Partners), Benjamin Tikvina (Inclusion Movement for BiH) i Selma Avdičević, stručnjak u oblasti finansija u SAD-u, s bogatim iskustvom u investiranju u SAD-u i u BiH.

– Svi smo veoma svjesni svih prepreka sa kojima se suocava investitor u BiH. Ovaj skup nam je dao priliku da razmijenimo rjesenja – da nađemo puteve i vozila koja ce nas dovesti do pozitivnih rezultata. Zadovoljstvo mi je vidjeti toliko strucnjaka na jednom mjestu fokusiranih na dobrobit BiH ekonomije –  kazala je Selma Avdičević.

Sabina Isak (Barclays), jedna od članica bosanskohercegovačke zajednice u Njujorku, koja je pomogla organizaciju događaja, je izrazila zahvalnost USAID-u na organizaciji konferencije.

– USAID i Američka trgovačka komora BiH rade veliku stvar za našu zemlju. Današnji susret i razgovori su nam ukazali koliko je važno da gradimo i ulažemo u izgradnju poslovnog, edukativnog I društvenog partnerstva između lidera naše ekonomije i naše dijaspore. Ovo je danas historijski korak naprijed na tom putu – zaključila je Isak.

Skup je bio prilika da se najavi uspostava Poslovnog savjeta bh. dijaspore (DiaBAC), ali i realizacija sveobuhvatnog programa mobilizacije stručnjaka za međunarodna tržišta iz dijaspore za posredovanje u izvozu roba i usluga iz BiH.

– Sa sigurnošću možemo reći da je cjelokupna posjeta, ali i današnji skup, jedan od najvažnijih iskoraka ka našoj dijaspori, ali i tržištu SAD-a u ovoj godini kada je u pitanju BiH. Ovo je samo početak i mi u Američkoj trgovačkoj komori, kao i naše kolege iz USAID projekta ‘Diaspora Invest’ ostajemo posvećeni da suštinski iskoristimo potencijal koji leži u našim ljudima ovdje – zaključio je Hamzić.

 

Biznis.ba / FENA

Izvor

Izdvojeno

BiH

Privremeni izvod iz centralnog biračkog spiska za ovogodišnje lokalne izbore dostupan je javnosti, saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH. CIK je pozvao sve...

Biznis

Stambeno poslovni objekat Nova Pecara u Tuzli bit će bogatiji za dugo očekivani Bingo hipermarket koji će svoja vrata će otvoriti 13. juna u...

Magazin

Pjevač Tropico benda, Aleksandar Sale Cvetković, doživio je nezgodu u jednom shopping centru te je završio u bolnici. Pjevaču je jučer iznenada pozlilo, nakon...

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Slaviša Radović, lijevi bek, više neće nositi dres FK Sarajevo. On se od bordo tima oprostio...