fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

U Neumu se očekuje rekordna sezona, ogroman broj gostiju iz Francuske, Belgije, Poljske, Danske…

Da Neum i mimo turističke sezone bilježi sjajne rezultate, govori podatak da je u ovom mjesecu u hotelskim smještajima zabilježeno 20 posto više noćenja u odnosu na isti period prošle godine.

Tako je svibanj „podebljao“ turistički bilans predsezone u Neumu, koji se sve više transformira u poželjno turističko odredište za goste iz brojnih zemalja Europe koji u tom gradu žele boraviti tokom mirnijeg perioda.

Davor Krešić, predstavnik Udruženja hotelijera Neuma, potvrđuje za Avaz da im je ovaj mjesec donio sjajne rezultate te da je trenutno u hotelima više od 90 posto gostiju iz Francuske, Belgije, Poljske, Danske, ali i drugih zemalja.

– Da, ogroman broj gostiju imamo iz tih zapadnih emitivnih tržišta, a što se tiče domaćih, to su, uglavnom, kongresni gosti i vikendaši – govori Krešić.

– Trenutna situacija je, uistinu, vrlo povoljna, a kada je riječ o domaćim turistima, skoro, tradicionalno, prvi val se očekuje već po okončanju školske godine, odnosno iza 20. lipnja. Tada, zapravo, kreće sezona individualaca, dok dolazak dijaspore očekujemo iza 10. srpnja, kada krenu i njihovi godišnji odmori. Međutim, generalno, što se tiče hotela, svi su odlično popunjeni i za srpanj i za kolovoz , tako da ćemo i ono malo kapaciteta što je preostalo, uvjeren sam, prodati bez problema – ističe on.

I dok su u susjednoj Hrvatskoj za ovu sezonu povećali cijene smještaja i za 30 posto, u Neumu se poskupljenje kreće između pet i 10 posto.

– To povećanje je bilo neminovno iz više razloga. Najprije, jer smo povećali plaće radnicima, a potom zbog porasta troškova energenata, ali i namirnica. I, uistinu, radi se o skromnom povećanju, tek da pokrijemo te troškove – objašnjava  Krešić.

Dodaje da se Neum cjenovno ne može usporediti s Hrvatskom te da je u odnosu na to tržište jeftiniji između 30 i 50 posto.

– Ogromne su razlike u cijenama, budući da je Hrvatska ove godine stvarno drastično digla cijene – zaključuje Krešić.

Pet noćenja za četveročlanu obitelj u neumskim hotelima u špici sezone košta od 2.100 do 2.900 KM, a u Makarskoj ili u Tučepima od 3.400 do čak 7.000 KM.

Kada je riječ o privatnom smještaju, jedna obitelji pet noći u apartmanima u Neumu u tom periodu može priuštiti za već 700 KM, a u objektima na Makarskoj rivijeri za najmanje 1.600 KM.

Više od 90 posto gostiju iz Francuske, Belgije, Poljske, Danske, ali i drugih zemalja.

2.100 do 2.900 KM košta pet noćenja za četveročlanu obitelj u neumskim hotelima u špici sezone.

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

BiH

Nakon pobjede Šejle Zonić u Zvezdama Granda navodno je upitan njen pobjednički koncert u Tuzli. Armin Zonić, Šejlin suprug, osvrnuo se na dešavanja nakon...