fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

Kalesija

U narednom periodu počinje deminiranje u MZ Kalesija centar i Seljublje

Sekretar Organa uprave Mujo Tosunbegović zajedno sa Ismetom Mešićem šefom Službe za komunalne poslove i civilnu zaštitu i Fikretom Križevcem koordinatorom za deminiranje održao je sastanak sa Edinom Sejdinovićem starijim vodnikom prve klase Oružanih snaga BiH i potporučnikom Alijom Sarvanom a vezano za dva projekta deminiranja koji će se u narednom periodu provoditi na području općine Kalesija, tačnije u MZ Seljublje i MZ Kalesija centar.

Kako sam informisan u narednim danima Oružane snage Bosne i Hercegovine sa mašinskim timom i psima tragačima će krenuti u deminiranje na potezu od mosta prema Zelini do ušća Bukovice u rijeku Spreču, a zatim će krenuti projekat deminiranja u MZ Seljublje gdje su smješteni vikend objekti pa do Dugih njiva, kazao je sekretar Organa uprave Mujo Tosunbegović.

Lokacija Kazin tuk u MZ Kalesija centar, je površine oko 90 hiljada metara kvadratnih i tu će radovi trajati nešto malo više od mjesec dana, dok će projekat Seljublje koji je površine preko milion metara kvadratnih trajati ovu i sigurno narednu godinu, kazao je potporučnik Oružanih snaga BiH Alija Sarvan.

Prema riječima Ismeta Mešića iz Službe za komunalne poslove i civilnu zaštitu, projekat Kazin tuk u MZ Kalesija centar  je jako značajan zbog toga što je prisutno tu mnogo neeksplodiranih ubojitih sredstava i što se to nalazi blizu samog centra grada, ističiući da će i projekat Seljublje mnogo značiti kako za građane Kalesije tako i za povratnike koji na ovoj dionici imaju stambene objekte ali i obradivo zemljište.

Također, on je pozvao pripadnike Armije RBiH ali i pripadnike tzv. Vosjek RS-a da se jave ukoliko znaju tačne lokacije gdje su postavljane mine kako bi se spriječilo stradanje civila i onih koji često prolaze lokacijama koje su bile na linijama razgraničenja.

Na sastanku je pozvano i građanstvo da obrate pažnju prilikom kretanja ovim lokacijama u narednom periodu, ali i da ne stvaraju paniku ukoliko u narednim danima čuju ekslozije jer će na licu mjesta doći do uništavanja NUS-a.

Izvor

Izdvojeno

Biznis

Salih Doglod zvani Luka svoj radni vijek vezao je uglavnom za rudnike na općini Zenica. Kako je zatvoren rudnik Stranjani u kojem je radio...

Crna hronika

U prigradskom naselju Lipnica kod Tuzle danas se dogodilo ubistvo. Kako je saopšteno, muškarac je ubio ženu. Kako je saopćeno iz Uprave policije MUP-a...

Vijesti

Služba civilne zaštite Grada Tuzle upozorava građane da je izdato NARANDŽASTO upozorenje od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, za period od 23.02.2024. godine od...

Crna hronika

Na magistralnom putu M-4 Tuzla – Doboj, u naselju Donja Lohinja kod Gračanice, jučer se dogodila teška saobraćajna nesreća u kojoj je jedna osoba...