fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kalesija

U Kalesiji obilježen Dan nezavisnosti BiH

Uličnim defileom učenika Osnovne i Mješovite srednje škole Kalesija danas je otpočelo obilježavanje 1.marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Nakon defilea učenika, cvijeće na centralno spomen obilježje položili su općinski načelnik Sead Džafić sa saradnicima, predsjedavajući Općinskog vijeća Damir Džafić, Juso Hamzić u ime ministra za boračka pitanja TK, kao i članovi porodica poginulih boraca i šehida, dobitnici najvećih ratnih priznanja, ratni vojni invalidi, civilne žrtve rata, direktori javnih preduzeća i ustanova kao i članovi i predsjednici političkih stranaka i partija.

Dan nezavisnosti je nešto sa čime treba da se ponosimo. 1992.godine referendumom smo stekli nezavisnost od tadašnje Jugoslavije. Cijenu nezavinsosti smo mnogo platili, posebno naš istočni dio države gdje su ljudi ubijeni i nad njima je počinjen genocid. Sjećamo se i pamtimo okupacije Sarajeva dan nakon našeg refrenduma, ubijanja djece, Prijedora, Višegrada, Brčkog, Bihaća, Mostara kao i ubijanje mladosti Tuzle. To ne smijemo i nećemo nikada zaboraviti, kazao je načelnik Sead Džafić u svome obraćanju.

Načelnik Džafić je kazao da nasrtaji na domovinu BiH i dalje traju kako sa istoka tako i sa zapada, a tim nasrtajima priključili su se i domaći izdajnici koji za svoj interes žele da prodaju ono što su hrabri sinovi Armije RBiH krvlju platili.

Prigodnim referatom o bitnosti 1.marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine na Svečanoj sjednici obratio se predsjedavajući Općinskog vijeća Damir Džafić.

On se u referatu prisjetio svih bitnih događaja nakon referenduma 1.marta, rekavši da su nakon toga diljem države, a i u samoj Kalesiji, tačnije Dubnici osvanule barikade koje su postavili lokalni četnici, pripadnici SDS-a naoružani od strane nekadašnje zajedničke vojske.

Imali su oružje, pomoć sa strane, ali nisu imali hrabrost naših Bošnjaka koji su iz agresije izašli sa velikim civilnim gubitcima ali kao pobjednici, jer Armija RBiH nije činila zločine, nije rušila i palila vjerske objekte, nije ubijala civile i nije činila druge gadosti koje su činili oni sa druge strane, kazao je predsjedavajući vijeća.

U sklopu obilježavanja 1.marta Dana nezavisnosti u galerijskom prostoru BKC-a „Alija Izetbegović“ otvorena je i izložba „Grbovi i karte BiH o kontinuitetu bosanskohercegovačke državnosti i ostojnosti“ u organizaciji Arhiva TK i BKC-a Kalesija.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine objavile su jučer novi pravilnik o zabrani pušenja u ovom entitetu koji će na snagu stupiti osam dana...

Biznis

„Do kraja jula bit će raspisan tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralne ceste na lokaciji...

Magazin

Kanita Karić, mlada estradna umjetnica, već je postala prepoznatljivo lice na bh. muzičkoj sceni. Iza nje jemnoštvo lijepih pjesama, pregršt sjajnih nastupa, video uradaka...

Vijesti

RK Konjuh već uveliko kreće sa pripremama za novu sezonu. Nova imena naći se se u sastavu rukometnog kluba iz Živinica. Iz RK Konjuh...