fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

U Kalesiji obilježen Dan bijelih traka

Dan bijelih traka obilježava se danas različitim aktivnostima u BiH i šire, a u znak sjećanja na događaje koji su se počeli dešavati od 31. maja 1992. na području općine Prijedor, te 3.176 ubijenih i nestalih Prijedorčana. 
Posmrtni ostaci oko 2.500 Prijedorčana su pronađeni, a za više od 550 žrtava još se traga.

Dan bijelih traka u petak, 31. maja, obilježen je u Kalesiji, a u organizaciji BKC “Alija Izetbegović” i BZK Preporod.

Obilježavanje je počelo otvaranjem izložbe slika “Quernica – Gaza”, koju je u ime načelnika Općine Kalesija Seada Džafića proglasio otvorenom Alija Džafić, savjetnik načelnika.

Riječ je o slikama grupe slikara sa područja Tuzlanskog kantona, koji su u saradnji sa Udruženjem Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini i JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija pripremili ove slike u znak podrške narodu Palestine i Gaze. Izložba će biti otvorena u narednih 15 dana u galerijskom prostoru BKC-a.

Nakon otvaranje izložbe je uprličena mirna šetnja centrom Kalesije (BKC – kružni tok – Centralno spomen-obilježje) s bijelim trakama oko rukava.

Polaganjem cvijeća na centralnom spomen obilježju u Kalesiji se okončalo obilježavanje.

Cvijeće su položili i odali počast predstavnici Općine Kalesija, BKC-a, MIZ, JOB “Unija veterana” Kalesija, predstavnici Udruženja palestinke zajednice u BiH, te političkih stranki i partija, kao i građani.

Organizatori su u svom obraćanju poručili da je potrebno njegovati kulturu sjećanja, jer na takav način se sjećamo i ne zaboravljamo zločine koji su počinjeni tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

U obilježavanju su učestvovali i učenici osnovnih škola, kao i MSŠ Kalesija.

31. maja 1992. godine tadašnje srpske vlasti u Prijedoru naredile su nesrpskom stanovništvu da na rukav svežu bijele trake, a na kuće izvjese bijele plahte – kako bi ih se prepoznavalo. Takav fašistički potez bio je samo uvertira u masovni zločin koji će se dogoditi u Prijedoru i okolini. I dogodio se, nedugo zatim.

U Prijedoru je od 1992. do 1995. godine protjerano oko 50.000 ljudi, a kroz logore Keraterm, Omarska i Trnopolje, te još 54 mjesta zatočenja prošlo je oko 30.000 muškaraca, žena i djece nesrpske nacionalnosti.

Na području Prijedora ubijeno je 3.176 ljudi, od toga 102 djece mlađe od 18 godina.

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...