fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

U Kalesiji Gornjoj klanjana kolektivna dženaza i obavljen ukop jedne žrtve zločina iz Zvornika

U Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Memići – Gornja Kalesija danas je klanjana kolektivna dženaza i obavljen ukop jedne žrtve.

Svoj konačan smiraj našao je Džemal Manjić, koji je ubijen 1992. godine u Šekovićima.

Foto: Glas Drine

Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na lokalitetu Pelemiši, općina Šekovići, u avgustu 2004. godine. Članovi porodice žrtvu su identificirali 20 godina kasnije, tačnije u januaru 2024. godine, kada su konačno smogli snage da pristupe zvaničnoj proceduri identifikacije te da daju svoj pristanak za ukop žrtve.

Kolektivnoj dženazi prethodilo je održavanje tradicionalnog marša stazom smrti od Klise do Bijelog Potoka, u kojem je učestvovalo blizu hiljadu ljudi.

Nakon toga uslijedilo je otvaranje šehidskog spomen obilježja u Bijelom Potoku, za 675 osoba koje su odvojene od svojih porodica na današnji dan 1992. godine, piše ntv.ba.

Otvaranju je prisustvovao reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, muftija banjalučki Ismail-ef. Smajlović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik hafiz Izet-ef. Salkanović, predstavnici svih nivoa vlasti , kao i brojni gosti.

U stravičnim zločinima počinjenim tokom 1992. godine,ubijena su 1.573 zvornička Bošnjaka. Porodice ubijenih još uvijek traže posmrtne ostatke više od 400 žrtava. Za zločine je osuđeno tek nekoliko osoba.

U Kalesiji je danas proglašen Dan žalosti.

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Engleska je povela u 12. minuti pogotkom koji je postigao Jude Bellingham, a isti igrač se...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...

BiH

Hamdija Fejzić jedini je kandidat za načelnika Srebrenice ispred probosanskih stranaka, potvrđeno je za Vijesti.ba. “Gospodin Fejzić je jedini kandidat porbosanskih stranaka za načelnika...