fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

Biznis

U Goraždu počela realizacija programa Impakt inkubator poslovnih ideja

U Biznis centru u Goraždu danas je počela realizacija programa IMPAKT inkubator poslovnih ideja. Riječ je o projektu koji zajedno realizuju Investicijska fondacija “IMPAKT” u saradnji s Gradom Goražde i Caritasom Švicarske, a čiji je cilj podstaći mlade na pokretanje vlastitih start-up biznisa ili da ojačaju postojeće.

Na javni poziv u Goraždu prijavilo se 17 mladih osoba u dobi od 18 do 35 godina, za koje je danas održana prva radionica, a program podrazumijeva poduzetničku obuku, mentorsku i finansijsku podršku.

Ekspertica za razvoj i poduzetništvo Investicijske fondacije “IMPAKT” Mirela Omerović naglasila je da današnjom obukom počinje prva faza.

– Time ćemo ustvari kroz izradu poslovnog plana i poslovnog modela i kroz obuku koja je više formulisana kao mentorska radionica raditi na razradi poslovnih ideja, a nakon mjesec dana obuke i mentorstva, oni koji budu najistrajniji, najuporniji će imati priliku da prezentuju svoje poslovne ideje i da koriste finansijsku podršku u iznosu od 8.000,00 KM – precizirala je Omerović.

Ocijenila je da se interesom mladih može prilično biti zadovoljno.

– Imajući u vidu trenutno stanje, ovih 17 prijava i nije tako mali broj, s obzirom da se radi o ograničenoj dobnoj skupini od 18-35 godina i obično kada se prvi put program implementira, sve dok se ne stekne određeno povjerenje, dok se ne vidi kako teče proces, bude mali broj prijava. Ja vjerujem da će naredne godine biti još uspješnije, kao i u ostalih 57 lokalnih zajednica u kojima radimo. Pored onih koji budu pokrenuli svoje vlastite biznise mislim da će mladi dosta naučiti u smislu poduzetničkih kompetencija i soft vještina koje su im potrebne na tržištu rada – istakla je Omerović.

Mladima se danas na početku obuke obratio i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović, naglasivši da je riječ o veoma značajnom projektu, te da se nada da će na ovaj način mladi dobiti priliku da nauče mnogo kada je u pitanju pokretanje vlastitih biznisa te da je ovo odlična prilika za mlade poduzetnike koji će osim finansijske potpore imati priliku steći potrebno znanje uz pomoć mentora.

Investicijska fondacija IMPAKT je u protekle četiri godine godine u saradnji sa 56 lokalnih zajednica i javnih službi za zapošljavanje u BiH realizirala IMPAKT inkubator poslovnih ideja, u kojem je podržano osnivanje i unapređenje više od 330 novih poslovnih poduhvata širom Bosne i Hercegovine.

Izvor

Izdvojeno

Biznis

Salih Doglod zvani Luka svoj radni vijek vezao je uglavnom za rudnike na općini Zenica. Kako je zatvoren rudnik Stranjani u kojem je radio...

Crna hronika

U prigradskom naselju Lipnica kod Tuzle danas se dogodilo ubistvo. Kako je saopšteno, muškarac je ubio ženu. Kako je saopćeno iz Uprave policije MUP-a...

Vijesti

Služba civilne zaštite Grada Tuzle upozorava građane da je izdato NARANDŽASTO upozorenje od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, za period od 23.02.2024. godine od...

Magazin

Još od kada je došlo do emotivnog razlaza između Rade Manojlović i Harisa Berkovića, o pjevačicinom emotivnom životu nizale su se razne spekulacije, ali javnost nije...