fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

U Evropi inflacija porasla, ECB smanjuje referentnu kamatnu stopu

Inflacija je u maju u Evropi dostigla 2,6 odsto, više nego što su eksperti očekivali, saopštili su danas zvaničnici, ali nema naznaka da će obeshrabriti Evropsku centralnu banku (ECB) u namjeri da smanji referentnu kamatnu stopu.

Malo je vjerovatno da će viši nego očekivan nivo inflacije spriječiti ECB da napravi prvo smanjenje referentne kamatne stope sljedeće nedjelje, potez od kogu su američke Federalne rezerve odustale.

Inflacija u 20 država koje koriste euro iznosila je 2,4 odsto u aprilu, saopštio je Evrostat, zvanična agencije Evropske unije za statisktiku. Ispitivanjem tržišta očekivalo se da inflacija u maju iznosi 2,5 odsto.

Ukoliko ECB donese odluku o smanjenju referentne kamantne stope, postaviće se ispred američkih Federalnih rezervi, koje su odustale od smanjenja kamatnih stopa zbog upornije inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Potrošačka inflacija u SAD-u je u aprilu bila po sezonski neprilagođenoj godišnjoj stopi od 3,4 odsto. U ovom slučaju, ECB se suočava sa drugačijom ekonomskom situacijom, budući da je više pogođena skokom cijena energije.

Inflacija je u Evropi skočila na dvocifrene brojke nakon što je Rusija prekinula većinu isporuka prirodnog gasa u gasovode tokom svoje invazije na Ukrajinu u punom obimu, i kako je oporavak od pandemije začepio lance snabdijevanja dijelovima i sirovinama.

Inflacija je pala, jer su cijene energije pale i kako su se zastoji u snabdijevanju smanjili. Pad inflacije je usporen posljednjih mjeseci pošto su radnici vršili pritisak na sporazume o višim platama kako bi nadoknadili izgubljenu kupovnu moć.

To je dovelo do viših cijena u sektoru usluga koje su porasle za 4,1 odsto u maju, iako su cijene energije porasle samo za 0,3 odsto i inflacija hrane nije bila više od ukupne cifre od 2,6 odsto.

Zvaničnici ECB jasno su stavili do znanja da je smanjenje stope sa trenutno rekordnih četiri odsto u planu kada se upravni savjet banke sastane u Frankfurtu. Predsjednica banke Kristin Lagard rekla je prošle nedjelje da je “stvarno uvjerena da je inflacija pod kontrolom”.

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...