fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

U Brčkom uručena priznanja najboljim pčelarima u BiH i zemljama regiona

U organizaciji Udruženja pčelara Brčko distrikta BiH održana je sedma ocjena organoleptičkog kvaliteta meda pred više od 200 pčelara iz BiH i zemalja regiona.

-Prije dvadesetak dana stručni žiri koga je činilo šesnaest iskusnih pčelara iz BiH i svih zemalja regiona, donijelo je odluku o organoleptičkom kvalitetu različitih medova, ocjenjujući rekordnih 352 uzorka najrazličitijih vrsta meda koji su pristigli ne samo iz BiH i svih zemalja regiona, već i iz Austrije, Njemačke, Holandije, pa čak i iz Švedske – rekao je u ime organizatora, Udruženja pčelara Brčko distrikta, predsjednik Zdravko Reljić dodavši da je kvalitet meda bio izuzetno dobar, te da posao žirija nije bio nimalo lagan.

Pehar i niz priznanja u kategoriji stranih medova dodijeljen je Raheli Grgić koja dolazi s područja Lonjskog polja u Hrvatskoj.

-Svake godine šaljemo uzorke na procjenu kvaliteta u Brčko, s obzirom da imamo različitu paletu proizvoda od meda. Veoma mi je drago što je najveće priznanje dobio med od amorfe koji je specifičan upravo za područje s kojeg mi dolazimo – naglasila je Grgić.

Priznanje za kvalitet svog cvjetnog i posebno suncokretovog meda dobila je Slavica Dangubić, pčelarka iz Srbije, odnosno Vojvodine.

-Hvala organizatorima na ovako kvalitetnoj manifestaciji i s ponosom ću pokazivati pehar koji sam dobila za svoj med od suncokreta, koji je inače najviše zastupljen u Banatu odakle dolazim – kazala je Dangubić.

Nedeljko Mićić, pčelar iz Vršana kod Bijeljine, osvojio je pehar za propolis kapi, ističući da je tome doprinio i izuzetan kvalitet ovogodišnjeg meda.

-Što se tiče ove sezone, meda nije bilo baš previše ali je zato izuzetnog kvaliteta, pa i preparati koje pravimo su na jednom izuzetnom kvalitativnom nivou – naglasio je Mićić.

Dobitnik pehara i zlatne medalje za najbolji kvalitet lipovog meda je brčanski pčelar Đorđe Zarić.

-Ovo prizanje mi mnogo znači jer pokazuje da i mi u Brčkom imamo izuzetno kvalitetne medove, te da naše udruženje jako dobro radi – akcentirao je Zarić.

Uz dodjelu priznanja stručno predavanje na temu “Uticaj vremenskih prilika na prinose meda i gubitke u pčelinjacima” održao je Rasim Forić, pčelar i ekspert iz Bužima.

– Poenta cijelog predavanja je u potrebi da u prvi plan stavimo zdravlje pčele i obratimo pažnju na njeno ponašanje, koje je uzrokovano ovim naglim i svakako neuobičajenim klimatskim promjenama – istakao je Forić.

Apsolutnu podršku radu pčelara Distrikta daje i brčanska Vlada i to će i dalje činiti, rekao je u pozdravnom obraćanju šef Kabineta gradonačelnika Zijada Nišića, Nedim Hamzabegović uz preporuku ovdašnjim udruženjima pčelara da je neophodno njihovo još jedinstvenije djelovanje.

-Nekoliko udruženja pčelara koja djeluju u Distriktu trebaju ići ka udruživanju u smislu da imaju jedno integrisano udruženje, a da se kroz sekcije unutar jednog udruženja dogovaraju o nekim posebnim zadacima i aktivnostima. Na taj način će i pomoć brčanske Vlade biti snažnija, ozbiljnija i usmjerenija prema aktivnostima udruženja – naglasio je Hamzabegović.

Svečanost je okončana tradicionalnim druženjem pčelara uz međusobnu razmjenu iskustava.

 

 

(Biznis.ba / FENA)

Izvor

Izdvojeno

Vijesti

Jeziv zločin u Tuzli koji je počinio Mujaga Čičkušić, ubivši suprugu Amelu i dvoje djece, pa sebe skokom za zgrade i dalje izaziva nevjericu...

Vijesti

Ovo je Amela Čičkušić koju je u Tuzli, zajedno sa dvoje djece sjekriom ubio muž Mujaga Čičkušić. Amela je radila kao medicinska sestra na...

Vijesti

Istražitelji još uvijek nisu utvrdili krajnji motiv trostrukog ubistva u Tuzli, ali iz dosadašnje istrage, taj čin Mujaga Čičkušić je planirao, a nakon njega...

Biznis

Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH krenulo je u proces otkupa zemljišta na trasi buduće dionice autoputa između Tuzle i Orašja. Podsjetimo da je riječ...