fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

U Bratuncu rekordan izvoz maline

Izvoz malina u prva tri mjeseca ove godine iznosi 40.000 kilograma, što je više nego izvoz ovog voća za čitavu prošlu godinu, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Malinare iz Srednjeg Podrinja ovo ohrabruju jer je potražnja u drugim zemljama za “crvenim zlatom” posljednje dvije godine bila izuzetno niska.

Rade Obradović, dugogodišnji proizvođač malina, kaže da ako je suditi po interesovanju i po potražnji za jagodičastim voćem u prvim mjesecima, ove godine će se nešto moći i zaraditi.

Goran Simić proizvede oko 2.000 kilograma malina i isto toliko kupina. Da bi mu se trud isplatio, kaže, otkupna cijena mora biti duplo veća nego prošlogodišnja.

– Očekujem ove godine oko pet-šest maraka za kilogram, a ako bude kao prošle godine tri marke, malina će se ugasiti – kaže Simić.

Da bi se proizveo kilogram malina, prema analizama agronoma, potrebno je uložiti 3,8 KM. Činjenica da se za prošlogodišnji rod isplaćivalo oko tri KM za kilogram, dovoljno govori o situaciji u ovoj oblasti, kažu u Udruženju malinara.

I hladnjačari i otkupljivači očekuju bolje dane. Prošle godine su, kažu, bili u minusu. Izvozne cijene zaleđene maline bile su ispod cijene rentabilnosti.

Na području Srednjeg podrinja godišnje se proizvede oko 2.000 tona jagodičastog voća, najviše kupina i malina. Procjena je da je za oko 800 domaćinstava zarada od malinarstva glavni izvor prihoda, piše RTRS.

Izvor

Izdvojeno

Vijesti

Jeziv zločin u Tuzli koji je počinio Mujaga Čičkušić, ubivši suprugu Amelu i dvoje djece, pa sebe skokom za zgrade i dalje izaziva nevjericu...

Vijesti

Ovo je Amela Čičkušić koju je u Tuzli, zajedno sa dvoje djece sjekriom ubio muž Mujaga Čičkušić. Amela je radila kao medicinska sestra na...

Vijesti

Istražitelji još uvijek nisu utvrdili krajnji motiv trostrukog ubistva u Tuzli, ali iz dosadašnje istrage, taj čin Mujaga Čičkušić je planirao, a nakon njega...

Biznis

Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH krenulo je u proces otkupa zemljišta na trasi buduće dionice autoputa između Tuzle i Orašja. Podsjetimo da je riječ...