fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

U bolnici u Gazi otkriven komandni centar Hamasa i oružje

Portparol izraelske vojske Daniel Hagari rekao je da su vojnici pronašli oružje, borbenu i tehnološku opremu i da nastavljaju pretres kompleksa.

Vojska je također objavila video, kako je navela, stvari koje su pronađene u jednoj od bolničkih zgrada, uključujući automatsko oružje, granate, municiju i vojne prsluke.

Izrael je ranije saopštio da su njegove trupe otkrile “oružje i terorističku infrastrukturu” u krugu bolnice, nakon što su ubili militante Hamasa u sukobu ispred nje. Kada su izraelski vojnici ušli, rekli su da nije bilo borbi i kontakta sa civilima, pacijentima ili osobljem.

Ova slika koju je izraelska vojska objavila 15. novembra 2023. prikazuje vojnike tokom vojne operacije u bolnici Al-Shifa u gradu Gaza.

“Prije ulaska u bolnicu naše snage su se suočile sa eksplozivnim napravama i terorističkim odredima, uslijedile su borbe u kojima su teroristi ubijeni”, saopštila je izraelska vojska.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozdravio je ulazak snaga u bolnicu, nakon višednevne opsade, i u saopštenju poručio: “Nema mjesta u Gazi do kojeg ne možemo da dopremo. Nema utočišta. Nema skloništa za ubice iz Hamasa. Eliminisaćemo Hamas i vratiti taoce. To su dvije svete misije”.

Hamas je u srijedu saopštio da smatra Izrael i američkog predsjednika Joea Bidena odgovornim za “raciju okupacione vojske u medicinskom kompleksu Al Shifa”.

U saopštenju se navodi da je američka objava da podržava zaključke Izraela o operacijama ekstremista u bolnici “bila zeleno svjetlo” za raciju. SAD smatraju Hamas terorističkom organizacijom.

Izraelska vojska tvrdi da ta militantna grupa koristi između ostalog i bolnice kao pokriće za svoje borce i da je postavila svoj glavni komandni centar u i ispod bolnice Shifa, najveće na teritoriji pojasa Gaze. I Hamas i osoblje bolnice međutim negiraju te navode.

Neke informacije potiču od AP-a i Reutersa.

Izvor

Izdvojeno

Vijesti

Jeziv zločin u Tuzli koji je počinio Mujaga Čičkušić, ubivši suprugu Amelu i dvoje djece, pa sebe skokom za zgrade i dalje izaziva nevjericu...

Vijesti

Ovo je Amela Čičkušić koju je u Tuzli, zajedno sa dvoje djece sjekriom ubio muž Mujaga Čičkušić. Amela je radila kao medicinska sestra na...

Vijesti

Istražitelji još uvijek nisu utvrdili krajnji motiv trostrukog ubistva u Tuzli, ali iz dosadašnje istrage, taj čin Mujaga Čičkušić je planirao, a nakon njega...

Biznis

Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH krenulo je u proces otkupa zemljišta na trasi buduće dionice autoputa između Tuzle i Orašja. Podsjetimo da je riječ...