fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

Vijesti

U BiH smo vidjeli povećane tenzije i zapaljivu retoriku – PressMedia

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg obratio se medijima prije početka sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a koji će se u narednim danima održavati u Briselu.

Tim povodom, Stoltenberg je naglasio kako će ministri na sjednici razgovarati o situaciji na Bliskom istoku, Africi, ali i u Evropi, naročito u Ukrajini i području Zapadnog Balkana.

Intenzivne borbe u Ukrajini

– U Ukrajini vidimo intenzivne borbe na prvoj liniji i nove napade dronovima na ukrajinske gradove. Moramo biti spremni za nove borbe i raketne napade na ukrajinske gradove. Osposobili smo centar u Rumuniji za obuku pilota na F-16 avionima. Saveznici rade mnogo toga i očekujemo na ovim sastancima da ćemo još jednom naglasiti podršku Ukrajini – rekao je Stoltenberg.

Poručio je i kako očekuje da će sjednica u Briselu potvrditi posvećenost saveznika Ukrajini.

– Ono što smo vidjeli jeste da je posvećenost i spremnost ukrajinskih snaga iznenadila cijeli svijet. Ukrajina je bila spremna oduprijeti se ruskim snagama na početku rata. Ovo pokazuje vještine i kapacitet ukrajinskih oružanih snaga – rekao je generalni sekretar.

Situacija na zapadnom Balkanu

U razgovoru s medijima, Stoltenberg se osvrnuo i na situaciju na zapadnom Balkanu te je naglasio kako je ova regija i dalje fokus NATO-a.

– Vratio sam se iz posjete Bosni i Hercegovini i drugim zemljama zapadnog Balkana. Ono što smo vidjeli tamo jeste da su tenzije povećane. Vidjeli smo povećane tenzije i zapaljivu retoriku u BiH kao i na Kosovu gdje su napadnute mirovne snage NATO-a. Moramo i dalje držati fokus na zapadnom Balkanu. NATO će učiniti sve što je potrebno da osigura stabilnost regije jer je to važno ne samo za Zapadni Balkan već i za cijelu Evropu i NATO – naglasio je Stoltenberg.

Na kraju, govorio je i o ulasku Švedske u NATO.

– Očekujem da se procedura za Švedsku okonča što je prije moguće. To će biti dobro za sve, za NATO, Švedsku, ali i za Tursku. Turska ima legitimne sigurnosne brige koje se tiču terorizma – zaključio je Stoltenberg.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Dežurni tužilac naredio je obdukciju tijela 25-godišnjaka koji je danas pronađen mrtav, saopćeno je iz MUP-a Tuzlanskog kantona. – Dana 18.02.2024.godine, oko 11:10 sati,...

Crna hronika

U prigradskom naselju Lipnica kod Tuzle danas se dogodilo ubistvo. Kako je saopšteno, muškarac je ubio ženu. Kako je saopćeno iz Uprave policije MUP-a...

Vijesti

Nakon što je u petak Mehmed Hasić, osumnjičeni za terorizam, izručen iz Turske u Bosnu i Hercegovinu, Državno tužilaštvo zatražilo je od Suda BiH...

Biznis

Kompanija Lidl BH objavila je fotografije svoje prve poslovnice u Bosni i Hercegovini koja je u potpunosti izgrađena, piše BiznisInfo.ba. – Prva je početak...