fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Magazin

TUŽNA ŽIVOTNA PRIČA: Serija ‘Toma’ oživjela je pjesmu iza koje se krije velika tragedija: 

Tijekom bogate karijere Toma Zdravković je volio, a i pjevao o brojnim ženama. ‘Danka’, ‘Ljiljana’, ‘Branka’… Sve te pjesme postale su veliki hitovi koji se i danas rado slušaju. Ipak, ona najtužnija, nikad nije postala hit i bila je skoro potpuno zaboravljena… Sve do prve epizode serije o životu najvećeg pjevača narodne glazbe.

Nakon velikog uspjeha filma ‘Toma’ publika sad konačno ima priliku gledati i istoimenu seriju koja će još detaljnije prikazati život pjevača Tome Zdravkovića. Zahvaljujući tome, i neki likovi koji nisu našli mjesta u filmu bit će detaljnije prikazani. U prvoj epizodi to je Slavica (igra je mlada glumica Iva Ilinčić), jedna od prvih velikih ljubavi slavnog pjevača i žena kojoj je posvetio pjesmu ‘Buket belih ruža’.

Prva ljubav
Toma i Slavica upoznali su se dok je on još uvijek bio relativno nepoznat pjevač. Sudbonosni susret odigrao se u Tuzli u kojoj je Toma pet godina pjevao u hotelu ‘Bristol’. Za mladog Tomu, vitka plavuša Slavica, dubokih, plavih i pomalo tužnih očiju, porijeklom iz Travnika, bila je ostvarenje njegovih snova.

U nju se prvi put ozbiljnije zaljubio, ali je veza bila burna, obilježena nesporazumima i razmiricama. Iako su jedno prema drugom gajili jake osjećaje, Toma i Slavica su se svađali, prekidali, mirili pa opet prekidali. Toma je planirao i zajednički život sa Slavicom i bio je uvjeren da je ona žena koju će odvesti pred oltar, ali je sudbina imala drugačije planove.

Do definitivnog prekida došlo je u Beogradu u koji je Toma došao na probu kako bi dobio angažman u baru ‘Terazije’ u Bezistanu.

‘Uhvatila me je grdna trema jer su tada u caffee baru u Bezistanu svirali najbolji glazbenici, a da sve bude gore, na probi su bili i slavni nogometaši Dragoslav Šekularac i Zoran Miladinović. Ta velika imena su mi se podsmjehivala dok sam pjevao… Utučen i iskompleksiran, uopće nisam primijetio da Slavica sjedi sa Zoranom i s njim čavrlja kao sa starim prijateljem. Shvatio sam da tu nešto nije u redu tek kad sam im prišao. Pred cijelim društvom rekla je kako mora obići neke prijateljice. Što sam mogao nego se složiti. Vratio sam se u pustu sobu hotela ‘Balkan’, a ona se pojavila tek poslije ponoći’, ispričao je kasnije u jednom intervjuu Toma.

Tragedija opjevana u pjesmi
Toma se vratio kafanama i nastavio pjevati. O Slavici dugo nije čuo ništa, iako je znao da je u Sarajevu. A onda, jednog ljetnog dana 1963. kad je pjevao na crnogorskom primorju, stigao je telegram koji je promijenio sve.

‘Jednog dana vraćajući se s plaže svratio sam do recepcije. Kažu: ‘Imaš telegram’. Meni se godinama nitko nije javljao, ni od kuće, niti sa bilo koje strane. Ma, ni moji iz Pečenjevca, sela prema Leskovcu, nisu mogli znati sam. Ja sam se od njih otkačio i išao od kafane do kafane, po cijeloj zemlji… Uzmem telegram, a u njemu stoji da se hitno javim jednom liječniku u sarajevskoj bolnici. Doktor koji je poslao telegram dodaje da je Slavica teško bolesna i da me želi vidjeti. To me je totalno šokiralo’, pričao je pjevač kasnije.

Toma se odmah spakirao i zaputio ka Sarajevu. Djevojku koju je toliko volio jedva je prepoznao u bolničkom krevetu – mršava i iznemogla, izgubila je više od 30 kilograma. Iako je želio ostati, ugovor i angažman mu to nisu dozvoljavali.

Samo nekoliko dana po povratku stigao je još jedan telegram – Slavica je umrla.

I ostalo se manje-više odigralo kao što je prikazano u seriji. Skrhan bolom, Toma je napravio ono što je najbolje znao – napisao joj je stihove. Tako je nastala pjesma ‘Buket belih ruža’.

‘Umrla je u Sarajevu, pokopana je u rodnom Travniku, a ja sam stigao tek da položim buket bijelih ruža. Sedam-osam godina kasnije, baš u Travniku, prvi put sam javno pjevao pjesmu posvećenu njoj koja je bila ogledalo našeg života. Izveo sam je tada i nikad više. Plakao sam ja, plakala je cijela sala. To nije bio koncert, već opelo’, prisjećao se pjevač kasnije.

(Express / Scena.story)

Izvor

Izdvojeno

BiH

Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine objavile su jučer novi pravilnik o zabrani pušenja u ovom entitetu koji će na snagu stupiti osam dana...

Biznis

„Do kraja jula bit će raspisan tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralne ceste na lokaciji...

Magazin

Kanita Karić, mlada estradna umjetnica, već je postala prepoznatljivo lice na bh. muzičkoj sceni. Iza nje jemnoštvo lijepih pjesama, pregršt sjajnih nastupa, video uradaka...

Vijesti

RK Konjuh već uveliko kreće sa pripremama za novu sezonu. Nova imena naći se se u sastavu rukometnog kluba iz Živinica. Iz RK Konjuh...