fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

Biznis

Turkish Airlines planira kupiti još 376 aviona u narednih deset godina – Biznis.ba

Izvršni direktor aviokompanije Turkish Airlines Bilal Eksi je istakao da ova kompanija ima cilj da do 2033. godine poveća broj aviona na 813.

Prema njegovim riječima, to će biti dovoljno da učvrsti poziciju aviokompanije koja ima letove prema skoro svim državama svijeta.

U Turkish Airlinesu su ranije najavljivali da žele udvostručiti avionsku flotu koju trenutno čini 437 letjelica. To je deveta po veličini flota na svijetu, a Eksi je naglasio da će sa povećanjem broja aviona do 2033. godine postati treća po veličini flota na svijetu.

Ova aviokompanija pregovara s Airbusom za nabavku 355 novih aviona. Ako ova nabavka bude zaključena, to će biti najveća nabavka u historiji kompanije. Očekuje se da će isporuka tih aviona početi 2026.

Eksi je napomenuo da je Turkish Airlines prije 20 godina imao 65 aviona i da je tada po veličini bila 35. flota svijeta.

“Trenutno imamo letove prema 129 država sa 350 destinacija, među kojima je Turska. Time se Istanbul i Turska nesumnjivo transformišu u značajno transferno čvorište”, naglasio je Eksi.

Posebno je istakao značaj istanbulskog aerodroma, kojeg je nazvao katalizatorom za širenje. Njegova izgradnja je koštala 12 milijardi dolara i otvoren je 2018., a upravo je taj aerodrom doprinio rastu Turkish Airlinesa.

Kompanija ima za cilj da u narednih deset godina dostigne 170 miliona putnika. Cilj je da ove godine bude 85 miliona putnika, dok su prošle godine bila 82 miliona putnika, piše list Daily Sabah.

(Vijesti.ba)

Izvor

Izdvojeno

Biznis

Salih Doglod zvani Luka svoj radni vijek vezao je uglavnom za rudnike na općini Zenica. Kako je zatvoren rudnik Stranjani u kojem je radio...

Crna hronika

U prigradskom naselju Lipnica kod Tuzle danas se dogodilo ubistvo. Kako je saopšteno, muškarac je ubio ženu. Kako je saopćeno iz Uprave policije MUP-a...

Vijesti

Služba civilne zaštite Grada Tuzle upozorava građane da je izdato NARANDŽASTO upozorenje od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, za period od 23.02.2024. godine od...

Magazin

Još od kada je došlo do emotivnog razlaza između Rade Manojlović i Harisa Berkovića, o pjevačicinom emotivnom životu nizale su se razne spekulacije, ali javnost nije...