fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

Biznis

Tri firme iz BiH na međunarodnom sajmu naoružanja u Beogradu

Kompanije namjenske industrije iz Republike Srpske “TRB” Tehnički remontni zavod Bratunac, “Orao” Bijeljina i “Kosmos” Banjaluka predstavile su se u Beogradu na 11. Međunarodnom Sajmu naoružanja i vojne opreme “Partner 2023”.

Na ovom najvećem i najznačajnijem sajmu u regionu predstavila su se 154 domaća i inostrana proizvođača.

Sajam je otvorio ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, a događaju prisustvuje i ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović.

Mitrović je rekao je da ga raduje prisustvo tri kompanije iz Republike Srpske, koje imaju šta da pokažu.

– Vrlo je bitno da su te kompanije prisutne, ali one imaju i da pokažu u ovom trenutku dostignuća koja imaju zaista primijećen tehnološki nivo, koji je primjenjiv u današnje vrijeme i u vrijeme razvoja novih tehnologija – rekao je Mitrović, koji je posjetio štandove kompanija iz Republike Srpske, prenio je RTRS.

Vazduhoplovni zavod “Orao” iz Bijeljine predstavlja presjek motora “vajper”, koji proizvodi i remontuje, a TRB prvi put van granica BiH svoje novo lako taktičko vozilo “vihor” i novu generaciju pištolja “RS 9 vampir”.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić iskazao je zadovoljstvo što su na Međunarodnom sajmu naoružanja u Beogradu i izlagači iz Republike Srpske “TRB” iz Bratunca i AD “Orao” iz Bijeljine, te ocijenio da RS mora dati mnogo veći značaj svojoj namjenskoj industriji.

TRB putem eksponata, video-materijala i kataloga prezentuje i ostale proizvode iz asortimana ove kompanije, a na štandu od 250 metara kvadratnih izložena su dva “vihora” i jedan “despot”, koja su razvili domaći inženjeri i radnici ove kompanije, uz korištenje najnovijih materijala i svjetski priznatih dostignuća iz različitih oblasti vojne i drugih industrija.

Srbija na sajmu predstavlja sredstva za borbu protiv dronova, kao i besposadne vazduhoplovne i zemaljske platforme, te 26 noviteta kapitalnih borbenih sistema iz domaćeg razvoja, kao i nekoliko noviteta nastalih u okviru saradnje sa inoopartnerima.

Tu je i više novih protivavionskih/protivdronskih sistema i besposadnih vazduhoplovnih i zemaljskih platformi, a planirano je i prvo javno prikazivanje najnovijeg domaćeg artiljerijskog sistema nove generacije, koji je novi adut srbijanske odbrambene industrije.

Prikazani su i sistemi čiji je razvoj započet na osnovu iskustava iz rata u Ukrajini, koji su se pokazali ključnim kao što je dalekometna artiljerija visoke preciznosti i mobilnosti, novi komandni informacioni sistemi, bespilotne letjelice svih tipova i sistemi za borbu protiv njih, kao i generalno oružje protivvazdušne odbrane.

Posjetioci mogu da vide unaprijeđene verzije oklopnih borbenih vozila “lazar”, “miloš”, MRAP i BOV, kao modernizovani gusjeničar BVP “M-80”, dok je borbeno vozilo “lazanski”, koje je dobilo naziv po preminulom vojnom analitičaru novinaru Miroslavu Lazanskom, u procesu daljeg usavršavanja.

Izvor

Izdvojeno

Biznis

Salih Doglod zvani Luka svoj radni vijek vezao je uglavnom za rudnike na općini Zenica. Kako je zatvoren rudnik Stranjani u kojem je radio...

Crna hronika

U prigradskom naselju Lipnica kod Tuzle danas se dogodilo ubistvo. Kako je saopšteno, muškarac je ubio ženu. Kako je saopćeno iz Uprave policije MUP-a...

Vijesti

Služba civilne zaštite Grada Tuzle upozorava građane da je izdato NARANDŽASTO upozorenje od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, za period od 23.02.2024. godine od...

Magazin

Još od kada je došlo do emotivnog razlaza između Rade Manojlović i Harisa Berkovića, o pjevačicinom emotivnom životu nizale su se razne spekulacije, ali javnost nije...