fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sport

Svjetsko prvenstvo u skijanju 2029. godine bit će u zemlji u kojoj se nikad nije održalo

Norveška će 2029. godine prvi put biti domaćin Svjetskog prvenstva u alpskom skijanju. Takmičenja će se održavati u Narviku, gradu s oko 22 hiljade stanovnika.

Delegati Međunarodne skijaške federacije (FIS) na kongresu u Reykjaviku birali su između tri ponuđača, a uz Narvik su kandidati bili andorski Soldeu i italijanska Val Gardena.

U drugom krugu glasanja Val Gardena je dobila više glasova od Soldeua te će tamo biti održano Svjetsko prvenstvo u alpskim disciplinama 2031. godine Iako ima dugu historiju organizovanja svjetskih prvenstava u nordijskim disciplinama, Norveška je po prvi put dobila organizaciju SP-a u alpskom skijanju.

“Ovo je ogroman dan za norveško skijanje”, rekla je predsjednica norveškog skijaškog saveza Tove Moe Dyrhaug, te je dodala: “FIS Svjetsko prvenstvo jedan je od najvećih svjetskih sportskih događaja, gledaju ga milioni širom svijeta. Norveška je odavno prepoznata kao vrhunska alpska nacija, a sada konačno možemo ugostiti Svjetsko prvenstvo.”

Svjetsko prvenstvo 2025. godine bit će održano u Saalbach-Hinterglemmu u Austriji, a 2027. godine je domaćin švicarska Crans Montana.

FIS je također dodijelio domaćinstva svjetskih prvenstava u snowboardu, freestyleu i freeskiju 2029. godine kineskom Zhangjiakouu, koji je 2022. godini ugostio takmičenja u tim disciplinama na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu. Slovenska Planica je potvrđena kao domaćin Svjetskog prvenstva u skijaškim letovima 2028. godine.

Finski Lahti bio je jedini kandidat za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2029. u nordijskim disciplinama, ali još nije potvrđen. FIS je finskim organizatorima dao 30 dana za ispunjavanje zadanih kriterija.

The post Svjetsko prvenstvo u skijanju 2029. godine bit će u zemlji u kojoj se nikad nije održalo appeared first on SPORT CENTAR.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine objavile su jučer novi pravilnik o zabrani pušenja u ovom entitetu koji će na snagu stupiti osam dana...

Biznis

„Do kraja jula bit će raspisan tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralne ceste na lokaciji...

Magazin

Kanita Karić, mlada estradna umjetnica, već je postala prepoznatljivo lice na bh. muzičkoj sceni. Iza nje jemnoštvo lijepih pjesama, pregršt sjajnih nastupa, video uradaka...

Vijesti

RK Konjuh već uveliko kreće sa pripremama za novu sezonu. Nova imena naći se se u sastavu rukometnog kluba iz Živinica. Iz RK Konjuh...