fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

BiH

Sutra nastavak sjednice Predstavničkog doma PSBiH

Nastavak sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koja je prekinuta 19. aprila zbog odlaska sa sjednice poslanika političkih stranaka iz Republike Srpske, zakazan je za sutra.

Poslanici bi trebali, prema ranije usvojenom dnevnom redu, razmatrati  principe Prijedloga zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH, čiji su predlagač poslanici Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš, s Mišljenjem Ustavnopravne komisije.

Ustavnopravna komisija nije utvrdila usklađenost s Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH niti je prihvatila principe predloženog zakona, tako da će se poslanici izjašnjavati o negativnom mišljenju nadležne komisije.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, s Mišljenjem Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH koja nije podržala principe predloženog zakona.

Pred poslanicima će se, između ostalog, naći i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu rezolucije o pravu na slobodu izražavanja u BiH u skladu s evropskim standardima, čiji su predlagači poslanici Aida Baručija, Sabina Ćudić, Rejhana Dervišević, Jasmin Imamović, Mia Karamehić-Abazović, Predrag Kojović, Saša Magazinović, Albin Muslić, Nihad Omerović, Ermina Salkičević-Dizdarević i Denis Zvizdić.

Trebalo bi biti razmatrano i više izvještaja, među kojima su i Izvještaji Ureda za reviziju institucija BiH o finansijskoj reviziji institucija BiH za 2021. godinu.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine počela je 19. aprila, ali je prekinita nakon što su je napustili poslanici političkih stranaka iz Republike Srpske.

Poslanici stranaka iz RS-a tada su odlučili da napuste sjednicu nezadovoljni zbog činjenice da je jedan broj stranaka iz Federacije BiH tog dana potpisao zajedničku izjavu o državnoj imovini.

Izvor

Izdvojeno

Crna hronika

Pjevač Mujo Hodžić, bivši takmičar “Zvezda Granda” preminuo je danas u Tuzli. Mnogi se prijatelji opraštaju od njega na društvenim mrežama. Porodici želimo iskreno...

Vijesti

Ulaskom u ovu godinu nastupila su i nova pravila za osiguranike, buduće penzionere. Naime, pomiče se starosna dob potrebna za ostvarivanje penzije. Kako su...

Vijesti

Nekadašnji učesnik „Zvezda Granda“ Mujo Hodžić preminuo je u 26. godini života, a kako Grand saznaje pjevač se objesio. Izvor blizak blizak Grandu otkrio je da je Mujo već...

Crna hronika

Policijski službenici PU Stari Grad su, nastavljajući rad u cilju identifikacije tijela pronađenih dana 11.04.2024. godine na lokalitetu Bentbaša, a nakon prepoznavanja od strane...