fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

Biznis

Sunce će postati najvažniji izvor energije

Napredak obnovljivih izvora energije znači da projekcije u kojima dominiraju fosilna goriva više nisu realistične, tvrde britanski naučnici.

Sunce će vjerovatno postati najvažniji svjetski izvor energije do 2050. godine, ustvrdili su britanski naučnici u objavljenom istraživanju.

Energetski sektor je možda dostigao prekretnicu u kojoj je došlo do sinergije između korištenja solarne tehnologije i procesa učenja kompanija kako bi je učinili pristupačnijom, naveli su naučnici sa Univerziteta Exeter i University College London, prenosi dpa.

– Napredak obnovljivih izvora energije znači da projekcije u kojima dominiraju fosilna goriva više nisu realistične – izjavila je rukovodioc  istraživanja, dr. Femke Nijsse iz Exeterova instituta za globalne sisteme.

Sve je veće uvjerenje da će dramatično smanjena cijena obnovljive energije uveliko olakšati smanjenje ugljenika u zemljama u razvoju, navodi se, prenosi Hina.

Dok se čini da je zacrtan put solarne energije da postane najvažniji izvor energije, čak i bez podrške ambicioznijih klimatskih politika, naučnici upozoravaju da bi „prepreke“ to još uvijek mogle spriječiti.

Naučnici su identifikovali četiri područja koja bi mogla spriječiti prijelaz na dominaciju solarne energije: dostupnost stabilnih električnih mreža, solarno financiranje u zemljama u razvoju, kapacitet opskrbnog lanca i politički otpor u regijama gdje su mnoga radna mjesta povezana s industrijama fosilnih goriva.

Vlade bi se zbog toga trebale manje fokusirati na sam prelaz na solarnu energiju, a više na uklanjanje ove četiri prepreke, preporučuju naučnici.

To uključuje osiguranje opskrbe energijom kada Sunce ne sija, na primjer putem vjetroelektrana i dalekovoda između regija.

Posebno bi afričke zemlje trebale pristup finansiranju kako bi upravljale prijelazom na solarnu energiju. Trebalo bi ojačati nabavne lance, posebno za kritične sirovine poput litija i bakra potrebne za proizvodnju baterija.

Gubitak radnih mjesta u industriji fosilnih goriva i srodnim industrijama, od kojih zavisi egzistencija procijenjenih 13 miliona ljudi širom svijeta, mora se ublažiti, prenijela je Hina.

Izvor

Izdvojeno

Biznis

Salih Doglod zvani Luka svoj radni vijek vezao je uglavnom za rudnike na općini Zenica. Kako je zatvoren rudnik Stranjani u kojem je radio...

Crna hronika

U prigradskom naselju Lipnica kod Tuzle danas se dogodilo ubistvo. Kako je saopšteno, muškarac je ubio ženu. Kako je saopćeno iz Uprave policije MUP-a...

Vijesti

Služba civilne zaštite Grada Tuzle upozorava građane da je izdato NARANDŽASTO upozorenje od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, za period od 23.02.2024. godine od...

Crna hronika

Na magistralnom putu M-4 Tuzla – Doboj, u naselju Donja Lohinja kod Gračanice, jučer se dogodila teška saobraćajna nesreća u kojoj je jedna osoba...