fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Stiglo 7 miliona KM za početak jednog od najskupljih projekta u BiH

Izgradnja Koridora 5C, ključnog infrastrukturnog projekta u Bosni i Hercegovini koji podržava Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), napreduje kroz novo finansiranje tehničke pomoći koju je Evropska unija (EU) odobrila preko EBRD-a.

Ugovor o grantu vrijedan 3,5 miliona eura kojim se podržava priprema i implementacija projekta Ovčari – Tunel Prenj – Mostar Sjever potpisali su danas Denis Lasić, v.d. direktora JP Autoceste FBiH i Manuela Naessl, direktorica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu. Potpisivanju je prisustvovao i Stefano Ellero, šef Odjela za saradnju u Uredu EU u BiH.

Evropska unija finansira Koridor 5C sa oko 870 miliona eura bespovratnih sredstava. Ovo finansiranje obuhvata pomoć za izgradnju 17 poddionica i pripremu projekta.

Stefano Ellero, šef Odjela za saradnju u Uredu EU u BiH, rekao je: “Tunel Prenj je jedan od najambicioznijih i tehnički najizazovnijih infrastrukturnih segmenata Koridora 5C zbog neravnog terena i geoloških uslova. Bespovratna sredstva EU za koja je ugovor danas potpisan obuhvatiće početne, najvažnije faze koje vode do potpisivanja ugovora, mobilizacije izvođača radova i predaje gradilišta. Finansijska podrška koju pokazuju EU i evropske banke naglašava našu posvećenost brzom praćenju završetka Koridora 5C i olakšavanju regionalne integracije Bosne i Hercegovine“.

EBRD radi na finansiranju izgradnje 11-kilometarske poddionice Tunela Prenj, koja je dio veće dionice Koridora 5C dužine 35 kilometara, koja povezuje Ovčare kroz tunel Prenj sa sjeverom Mostara.

Ova dionica posljednja je koja osigurava finansiranje, na kojem će sve dionice Koridora 5C ili započeti radove, ili u slučajevima nekoliko dionica, imati završene građevinske radove.

Manuela Naessl, direktorica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu, rekla je: “Drago nam je što je EU još jednom pokazala svoju podršku finansiranju ključnih projekata u Bosni i Hercegovini, posebno projekta Koridor 5C kroz ovaj grant za tehničku pomoć. Ovaj ključni infrastrukturni projekat dovešće do značajnih svakodnevnih koristi za ljude i preduzeća širom zemlje, smanjujući vrijeme putovanja i olakšavajući trgovinu sa ključnim izvoznim tržištima. Grant će pomoći Klijentu u brzoj pripremi projekta Ovčari – Tunel Prenj – Mostar Sjever, koji će zauzvrat omogućiti finansijerima projekta da ulože svoja sredstva i da počne implementacija. U EBRD-u se radujemo nastavku podrške Bosni i Hercegovini kroz ključne investicije i nastavićemo da radimo zajedno sa EU i Europskom investicionom bankom (EIB) na obezbjeđenju finansiranja i pomoći.”

EU je strateški partner EBRD-a u razvoju Koridora 5C. Grant EU za tehničku pomoć od 3,5 miliona eura usmjerava se kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF).

Denis Lasić, v.d. direktora JP Autoceste FBiH, istakao je zadovoljstvo preduzeća i zahvalnost za saradnju sa EBRD-om i EU, te dosadašnju podršku: “Autoceste FBiH je najveći korisnik bespovratnih sredstava EU u Bosni i Hercegovini, što potvrđuje da su naši projekti u ključnim prioritetnim oblastima i da su dobro napredovali. Ugovor koji danas potpisujemo omogućit će finansiranje tunela Prenj koji se smatra najtežom dionicom autoputa za izgradnju. Zahvalni smo što nas EU i EBRD podržavaju kako bismo osigurali da ovaj projekat bude dobro pripremljen, uoči početka građevinskih radova.”

Projekat će uključivati izgradnju autoceste sa dvostrukim trakom od 35 kilometara, uključujući:

  • 10 kilometara duga dionica između Petlje Ovčari kod grada Konjica i ulaza u tunel Prenj,
  • 11 km dug tunel Prenj, i
  • 14 kilometara duga dionica između tunela Prenj i Mostarske sjeverne petlje.

Izgradnja Koridora 5C je strateški prioritet za Bosnu i Hercegovinu. Autoput dug 325 kilometara proći će kroz zemlju od granice sa Hrvatskom, u blizini luke Ploče na jugu do sjeverne granice, te će se nastaviti prema Budimpešti, Zagrebu i Beogradu. Trenutno je to najveći građevinski projekat u zemlji.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Privremeni izvod iz centralnog biračkog spiska za ovogodišnje lokalne izbore dostupan je javnosti, saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH. CIK je pozvao sve...

Biznis

Stambeno poslovni objekat Nova Pecara u Tuzli bit će bogatiji za dugo očekivani Bingo hipermarket koji će svoja vrata će otvoriti 13. juna u...

Magazin

Pjevač Tropico benda, Aleksandar Sale Cvetković, doživio je nezgodu u jednom shopping centru te je završio u bolnici. Pjevaču je jučer iznenada pozlilo, nakon...

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Slaviša Radović, lijevi bek, više neće nositi dres FK Sarajevo. On se od bordo tima oprostio...