fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

Biznis

Stevandić traži povećanje praga za ulazak firmi u PDV sistem

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska) uputio je inicijativu za rast stope za ulazak privrednih subjekata u PDV sistem, a koji trenutno iznosi 50.000 KM.

Inicijativu je uputio prema vlastima oba entiteta i državnim vlastima, saopćili su iz NSRS. Stevandić je obrazložio zašto smatra da je potrebno povećati ovu stopu.

“Trenutna stopa je odavno prevaziđena, ali kako je zakonski ostala na tom iznosu, postala je smetnja pokretanju malih firmi, startupa, a također je postala uzrok gašenja brojnih malih firmi i prelaska u sivu zonu poslovanja, što dovodi do pada aktivnosti ovog sektora, smanjenja zaposlenosti i pospješuje odlazak ljudi u inostranstvo”, ukazao je.

Prema njegovim riječima, brojne krojačke, kozmetičke, marketinške i druge zanatske firme se iz registrovanih prostora sele u stanove, garaže i slične prostore u kojima prestaju plaćati obaveze, stvarajući sivu zonu poslovanja.

Predsjednik NSRS je ponovio da je mišljenja da je je jedan od uzroka za to i trenutna stopa za ulazak u PDV sistem u iznosu od 50.000 KM. Napomenuo je da ona, primjera radi, u Srbiji iznosi 75.000 eura (150.000 KM).

Također je podsjetio da je ranije nekoliko puta inicirano da se stopa snizi te je konstatovao da je to lako i ostvarivo. Pozvao je nadležne da što prije donesu odluku o rastu ove stope te ne očekuje da će to biti smetnja u integraciji države u Evropsku uniju, saopćili su iz NSRS.

Biznis.ba

Izvor

Izdvojeno

Crna hronika

Pjevač Mujo Hodžić, bivši takmičar “Zvezda Granda” preminuo je danas u Tuzli. Mnogi se prijatelji opraštaju od njega na društvenim mrežama. Porodici želimo iskreno...

Vijesti

Ulaskom u ovu godinu nastupila su i nova pravila za osiguranike, buduće penzionere. Naime, pomiče se starosna dob potrebna za ostvarivanje penzije. Kako su...

Vijesti

Nekadašnji učesnik „Zvezda Granda“ Mujo Hodžić preminuo je u 26. godini života, a kako Grand saznaje pjevač se objesio. Izvor blizak blizak Grandu otkrio je da je Mujo već...

Crna hronika

Policijski službenici PU Stari Grad su, nastavljajući rad u cilju identifikacije tijela pronađenih dana 11.04.2024. godine na lokalitetu Bentbaša, a nakon prepoznavanja od strane...