fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Šta sprečava žene da se kandiduju za poziciju načelnika općine Kalesija ?

Lokalni izbori 2024. godine. Jedna od najaktuelnijih tema u Kalesiji. Kandidati za načelnika? Podtema o kojoj se najviše priča. Kalkuliše se sa imenima. Ni jedna stranka nije zvanično saopštila ime kandidata za načelnika općine Kalesija. Ono što je zvanično jesu podaci CIK-a. Na listi nezavisnih kandidata za načelnike/gradonačelnike sa područja naše općine nalaze se tri imena: Alija Džafić, Sadik Osmanović i Sead Šehić.

Ono što privlači pažnju jeste da se kao potencijalni kandidat za načelničku poziciju ni u jednoj stranci ne spominje žena. Na lokalnim izborima 2020. godine također žena nije bila kandidat za načelnika odnosno načelnicu. Žena nije bila ni nosilac liste za Općinsko vijeće. Nakon izbora samo jedna žena je ušla u OV Kalesija. Ni izbore prije, 2016. godine žena nije bila kandidat za načelnika. Zašto? Da li žene ne žele biti kandidati? Da li je stvorena takva klima da se žene “ne laktaju” da budu na poziciji načelnice? Da li javnost ne vjeruje ženama kako kadidatima? ..Pitanja je mnogo a za neke odgovore pitali smo žene kojima je politika bilska i koje svojim angažmanom djeluju na političkoj sceni. Hasiba Kurtić bila je predsjednica OO SDA Kalesija, izabrana je za potpredsjednicu organizacije Žene SDA BiH, zastupnica je u Skupštini TK a bila je i vijećnica u Općinskom vijeću Kalesija.

Ja sam u proteklim godinama imala podršku građana općine Kalesija , na čemu sam im stvarno zahvala ali i većine stranačkih kolega i kolegica u SDA na lijepoj saradnji. Pokušavam uvijek biti korektna i iskrena prema svima, ali i braniti svoje stavove. Mada je to sve manje popularno u politici. Mislim da građani inače nemaju problem podržati žene kao ni mlade ljude ali nedostatak ličnog mišljenja i čvrstog stava doprinosi tome da i ukoliko se ukaže prilika da prođu na listama, ne shvate ih ozbiljno i tu se završava politička karijera. Smatram da je nužno da svaki čovjek koji želi da se ozbiljno bavi politikom mora da ima svoje mišljenje i da ga brani a ne da bude sredstvo u rukama uspješnijih i onih na visokim pozicijama. Također, važan faktor tog malog broja žena u politici je taj što se žene plaše negativnog javnog mnijenja koje nerjetko bude nemilosrdno prema svima, pa i prema ženama. Realno kada je Kalesija u pitanju političari imaju loš imidž, pogotovo ovaj aktuelni saziv OV što je stvorilo veliku odbojnost javnosti prema poziciji općinskog vijećnika, što će smanjiti interesovanje novih kvalitetnih kadrova da stanu na listu bilo koje političke stranke. Sve to sužava izbor i za poziciju općinskog načelnika, jer se ne profilišu kvalitetni kadrovi. ” kazala je Kurtić za portal NEON Televizije.

Nakon važnih pozicija koje je obnašala i obnaša očekivano bi bilo da se upravo njeno ime pojavi kao kadidata za načelnika općine Kalesija.

Mnogi su očekivali da ću ja biti kandidat za općinskog načelnika na predstojećim izborima a određeni broj mjesnih ogranaka SDA mi je nudio podršku i kandidaturu za tu poziciju, a to je način da se uđe u kadrovsku proceduru, ali ću ovaj put dati podršku kandidatu za kojeg smatram da je jako kvalitetan i ima kompetencije za tu poziciju, da može našu općinu uspješno voditi (o imenu ukoro). Nadam se da će se kvalitetne žene odlučiti započeti svoju političku karijeru jer sam sigurna da mogu uspješno izvršavati sve zadatke koji se nađu pred njima, savjesno i odgovorno i biti poštovane u svojoj sredini, jer ljudi vas poštuju onoliko koliko ste zaslužili svojim radom i angažmanom u zajednici.” dodaje naša sagovornica.

Predsjednica Udruženja “Snaga nezavisne žene” Hasimra Malić preko drugih vijećnika upućivala je inicijative Udruženja u OV Kalesija. Upućena je kako u društvena tako i politička dešavanja pa smo je upitali za komentar o ženama u politici i ženama kao kandidatima.

Mišljenja sam da politika u Kalesiji nije sazrela da “rizikuje” sa tako važnom funkcijom poput funkcije načelnika da bude žena, jer smo mi još uvijek sredina u kojoj se smatra da je politika poput fudbala, muška stvar i da tu ženama nije mjesto! Na našu radost, pa prema izbornom zakonu, 40% manje zastupljenog pola(u politici, ne po broju stanovništva), mora biti na listama i tada žene dobiju prividnu mogućnost za učešće. Nažalost, većina tih žena budu postavljene na listu muža radi ili babe. Kompetencije te žene plaho ne igraju ulogu jer je važno koliko babo ili muž mogu obezbijediti glasova stranci! Drugi problem leži u tome što naše žene nisu dovoljno educirane, usmjerene kada je o politici riječ. Uglavnom su usmjerene na timski rad, od kojih je prioritetno da par muških kolega uđu u OV. Žene učesnice na izborima nemaju svoj program rada, nemaju ciljnu grupu, baziraju su na stranku a stranci vrlo često nisu prioritet, veliku prepreku ravnopravnoj zastupljenosti u političkom životu predstavlja upravo nedovoljna podrška političkih partija ženama koje su učesnice i kreiranju političkih programa i političke afirmacije.” kazala je Malić za portal NEON Televizije.

Predsjednica Udruženja kaže da nije neko ko bi za ženu glasao samo zbog toga što je žena. Smatra da obrazovana žena može donijeti promjene u lokalnoj zajednici.

Žena koja na listu ili bilo koju funkciju ne dolazi da bi dobila posao, funkciju, napredovala već dolazi da predoči kvalitetan program. Žena koja želi aktivno da učestvuje u poboljšanju života lokalne zajednice. Žena koja neće provesti 4 godine šuteći i sjedeći na stolicama OV ili ako je na načelničkoj poziciji raditi u općem interesu građana i građanki općine Kalesija a ne o interesu izabranih vijećnika! To je profil žene koja je potrebna u politici, žena koja bi donijela potrebnu promjenu… Sve drugo bi bilo već viđeno na našim prostorima ali i na nivou cijele države! Nadam se da će među kandidatkinjama biti upravo ovi profili žena. Obrazovane, sposobne, mudre da se znaju izboriti za svoju poziciju a onda i za druge žene sa područja općine Kalesija” dodaje naša sagovornica.

Lokalni izbori održat će se 6. oktobra 2024. godine. O kandidatima, listama, plakatima bit ćemo upoznati u narednom peridu. Koliko će na istima žene dobiti priliku stvarnu ili samo da bi se zadovoljili propisi, vidjet ćemo. Međutim, sasvim je izvijesno da kandidat za načelnika neće biti žena.
Podsjećanja radi, na lokanlnim izborima za načelnika općine Kalesija bilo je osam kandidata.

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Engleska je povela u 12. minuti pogotkom koji je postigao Jude Bellingham, a isti igrač se...

BiH

Hamdija Fejzić jedini je kandidat za načelnika Srebrenice ispred probosanskih stranaka, potvrđeno je za Vijesti.ba. “Gospodin Fejzić je jedini kandidat porbosanskih stranaka za načelnika...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...